Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya'dan Türkiye -AB Yorumu
Türkiye AB’ne artık inanmıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-10-2012 14:28 - 918 Okunma

  Türkiye Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB’ni dünyanın en ikiyüzlü kuruluşu olarak adlandırdı. Bakanın sözlerine göre ‘Avrupa 50 yıldır Türkiye’yi kapısında bekletiyor». Türk bakan bunu söylerken Avrupa Birliği’ne Nobel Barış Ödülü’nün verilmesine güldüğünü anlattı. Konu ile ilgili olarak yorumcumuz Stanislav Tarasov’u dinliyoruz.

Türk bakanın tepkisini anlamak mümkün. Türkiye birleşik Avrupa’nın kapısını daha 1959 yılında ilk defa çalmıştı. Aradan yarım asır geçti, memleket hala Avrupa evinin eşiğinde duruyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinesini kurduğu hemen ilk günlerde AB’ne girişin en önemli dış politik öncelik olduğunu açıkladığını hatırlatalım.

Ancak 2005 yılında Türkiye’nin AB üyeliği görüşmelerinde yeni etap başlamış, 2009’da ise fiilen çıkmaza girmiştir. Bugün 18 görüşme konusu askıya allınmıştır, bunlardan sekizi AB, onu ise Kıbrıs ve Fransa’nın inisiyatifinde askıya alınmıştır.

AB sürekli olarak Türkiye’den listesi değişen taleplerde bulunuyor. Görüşmelerin amaçları değişmekte, Türkiye’nin İslam dünyasına ait oluşu sorun yapılmakta, Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘Avrupa halklar ailesine’ ait olmasının doğru olup olmadığı konusunda şüpheler dile getirilmektedir. Sonuçta Türkiye’nin bu konudaki kaderi belirsiz kalıyor: Avrupa’da onu ‘bizden değil’, İslam ülkeleri ise ‘tam İslami değil’ şeklinde kabul ediyorlar.

Türkiye’nin AB konusunda bir alternatifi var mı? Amerikan The Wall Street Journal Türk ihracatının Avrupa’ya olan hacminin düşmeye başlamasına rağmen Yakın Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile olan ticaret hacminin hissedilir bir şekilde arttığına dikkat çekiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Avrasya’da AB benzeri bir oluşum teklifi yaptığı da biliniyor. Bu düşünce bir çok bakımdan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından önerilen Avrasya Ekonomik Birliği ile çakışıyor. Yani Türkiye’nin seçeneği var. Bir çok sözü geçen Türk politikacısı da aslında gerçeği yansıtmadığı anlaşılan ‘Avrupa aynasına’ artık bakmıyorlar. Türkiye Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın açık bir şekilde diler getirdiği işte bu husustur.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-10-2012 14:28 - 918 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
23-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım