Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye'de Amerika Yenilgiye Uğramıştır
İran İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei bugün (Cuma) akşam saatlerinde, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, Tahran’da İran, Türkiye ve Rusya devlet başkanları oturumunun daha verimli olması temennisini dile getirerek, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi hususunda Rusya devlet başkanı Putin’in açıklamalarını olumlu karşılayarak, İran ve Rusya’nın Suriye meselesinde işbirliğinin, başarılı ikili işbirlikleri konusunda çok güzel bir tecrübe ve seçkin bir örnek olduğunu belirtti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-09-2018 09:05 - 547 Okunma
İran İslam Cumhuriyeti ve Rusya arasındaki ikili işbirliğinin dünya meselelerinde de yapılabileceğini belirten İslam inkılâbı Rehberi, Amerika’nın önünün alınmasının iki ülkenin işbirliği yapabilecekleri hususlardan biri olduğunu, çünkü Amerika’nın tüm dünyaya yönelik bir tehdit olduğunu ve Amerika’nın dizginleşmesinin mümkün olduğunu söyledi.
 
Suriye olaylarının, Amerika’nın dizginleşmesi konusunda başarılı bir örnek olduğunu hatırlatan Ayetullah Hamanei, “Amerikalılar artık Suriye’de gerçek bir yenilgi almış ve kendi amaçlarına ulaşamamış bulunuyorlar” dedi.
 
Suriye olayları öncesi ve mısır ve Tunus’ta Amerika’ya bağımlı rejimlerin yıkılması ardından Amerika’nın amaçlarını açıklayan İslam inkılâbı Rehberi, “Amerikalılar o dönemde Arap ülkelerinde meydana gelen şartlardan yararlanarak, Suriye’de direniş yanlısı yönetimin devrilmesi suretiyle Mısır ve Suriye yenilgisini biraz olsun telafi etmek istemişti ama artık tamamen yenilgiye uğramış bulunuyor” dedi.
 
Ayetullah Hamanei, İran, Türkiye ve Rusya’nın Amerika tarafından yaptırıma tabii tutulmasının bu ülkeler arasında mevcut işbirliklerinin daha da artırılması ve genişletilmesi yönünde güçlü ortak bir husus olduğunu belirterek, İran İslam Cumhuriyeti ve Rusya’nın, kendi siyasi ve ekonomik işbirliklerini artırmanın yanı sıra tahran oturumunda sağlanan anlaşmaların kararlılıkla takip edilmesini istedi.
 
İslam inkılâbı rehberi ayrıca iki ülke arasındaki ticarette doların saf dışı bırakılması ve kendi para birimleri ile ticaret yapılmasını da istedi.
 
Konuşmasının bir başka bölümünde ise Putin’in KOEP nükleer anlaşması ile ilgili açıklamalarına değinen İslam İnkılâbı Rehberi, İran İslam Cumhuriyetinin şimdiye kadar KOEP nükleer anlaşma ile ilgili kendi tüm sorumluluklarına bağlı kaldığını, ama Avrupalıların kendi sorumluluklarını yerine getirmediklerini, bunun ise kabul edilebilir olmadığını, bizlerin devamlı olarak kendi sorumluklarımızı yerine getirmemiz ama onların getirmemesi kabul edilemez” dedi.
 
KOEP nükleer anlaşmasıyla ilgili Putin’in görüşlerinin hayırsever amaçlı olduğunu hatırlatan Ayetullah Hamanei, İran İslam Cumhuriyetinin nükleer anlaşmayla ilgili kendi ülkesi ve halkının onur ve çıkarları yönünde gerekli kararı alacağını söyledi.
 
Şu anda Amerikalıların İran ile ilgili olarak füze ve bölgesel meseleleri gündeme taşıdığını ancak onların İran ile ilgili sorunlarının bu meselelerin çok daha üstünde olduğunu belirten İslam İnkılâbı Rehberi şöyle dedi: “Amerikalılar 40 yıldır İran İslam Cumhuriyetinin kökünü kazımak istiyorlar. Fakat biz bu süre içinde 40 kat büyüme elde etmişiz. İran’ın bu direnişi ve başarısı, Amerika’nın dizginleşmesi hakkındaki başarılı bir diğer örnektir”.
 
İslam İnkılâbı rehberi bu görüşmedeki konuşmasının bir başka bölümünde de Rusya’nın bölgenin başka meselelerinde de rol alabileceğine temasla Yemen halkının kritik durumuna ve yemen halkının Suudi rejimince katliam edilmesine değinerek, “Suudiler, kesin olarak Yemen’de bir sonuç alamayacaklar ve direnişçi Yemen halkını dize getiremeyecekler” dedi.
 
İran cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangiri’nin katıldığı bu görüşmede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de yaptığı konuşmada İranlı meslektaşı ile ikili görüşmesi ve Suriye meselesi hususundaki işbirliğinin çok verimli olduğunu belirterek, bu görüşmelerde ikili işbirliğinin özellikle ekonomik ve ticari alanlardaki işbirliğinin gelişmesi meselelerini ele alarak görüştüklerini söyledi.
 
Rusya Devlet başkanı Putin, İranlı meslektaşı Ruhani ile nükleer anlaşma KOEP meselesini de ele aldıklarını ve KOEP anlaşmasında İran’ın karşı taraftaki ülkelerden bazılarının anlaşmaya bağlı kalmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Amerikalılar, yersiz bir girişimle şartları bozdular ve Avrupalılar da Amerika’ya olan bağımlılıklarından dolayı, pratikte Amerika’ya uymakta aynı zamanda KOEP’e bağlı olduklarını da açıklamaktalar” dedi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-09-2018 09:05 - 547 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım