Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye'de Ulusal Diyalog Forumu toplantısı
Forma yabancı elçilikler de katılıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-03-2013 12:39 - 1007 Okunma

ŞAM – Ulusalcı çok sayıda siyasi parti, güç, faaliyet ve şahsiyetin yanı sıra Şam’da bulunan Arap ve yabancı büyükelçinin katılımıyla Suriye Ulusal Diyalog Forumu dün Şam’daki Dama Rose otelinde çalışmalarına başladı.



İki gün süreyle düzenlenen forumda katılımcılar; ülkedeki krizin çözümü konusunda öne sürülen siyasi program, anayasa, ulusal misak, uzlaşmanın hayata geçirilmesi ve garantilenmesiyle yükümlü olacak ulusal kurumlar, her adım için zaman ufukları, seçimler kanunu, medya kanunu, siyasi partiler kanunu, krizden güvenli çıkışın yol haritası gibi bir dizi konuyu ayrıntılarıyla masaya yatırıyor.

20130324-193457.jpgDeğişim ve Kurtuluş Halk Cephesi merkez yönetim kurulu üyesi ve forumun resmi sözcüsü Adil Naise açılış oturumunda yaptığı konuşmada; Suriye'nin bu süreç içinde ciddi bir yol ayırımında olduğunu belirtti.

Naise; bu yol ayırımında Suriye'nin nünde iki seçeneğin bulunduğuna işaret ederek ilkinin tekfirci, radikal ve karanlık düşünceli bir Suriye olma; ikincisinin ise düşünce ve ifade özgürlüğünün yanı sıra demokrasi ve adaletin hüküm sürdüğü çok partili siyasi sisteme sahip bir Suriye olmaktan ibaret olduğuna dikkat çekti.

Naise; herkesin istediği ve idealinde olduğu Suriye'ye varmanın ise diyalog ve tartışmayı gerektirdiğini, dış müdahale ve şiddette son vermeyi ön gördüğünün altını çizdi.

Kendi tarafından Ulusal Uzlaşma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Haydar; ülkedeki krize tek ve yegane çözümün tüm Suriyelileri bir araya getirecek ulusal diyalogdan geçtiğinin altını çizdi. Haydar; diyalogun Suriyelileri birleştirmesi ve ulusal birliklerini pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Haydar; hayali bahaneler ve gerçek dışı gerekçelerle diyalogu reddeden ve hayali zaferler peşinde koşan seslerin ülkede daha fazla kanların akıtılmasından sorumlu olduğunu ifade etti.

20130324-193520.jpgDiyalogun gaye değil de bir vesile olduğuna dikkat çeken Haydar; ulusal çatı altında tüm konuların bu diyalogda ele alınabileceğini, hiç bir önkoşulun bulunmadığını kaydetti.

Ulusal Uzlaşma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Haydar; dünyadaki bazı devletlerin Suriye'deki krizi kendi sistemini pekiştirmek ve ajandalarını hayata geçirmek için kullandıklarına, Suriyelilerin de her şeyi bir kenara bırakıp ulusal çıkarları her şeyin üstünde tutmaları gerektiğini belirtti.



Bakan Haydar; Suriyelilerin kanlarına batan Türkiye, ABD, İngiltere ve Fransa'nın tutumları ile Suriye halkının haklarını gerçekten savunan ve acılarına son vermek isteyen Rusya, Çin ve BRICS Grubu devletlerinin yanı sıra daha bir çok devletin tutumları arasındaki farka dikkat çekti.

Suriye Komünist Partisi Genel Sekreteri Ammar Bekdaş çok sayıda siyasi partiyi çatısı altında toplayan Ulusal İlerici Cephe adına yaptığı konuşmada; ulusal diyalogun oldukça zengin konuları içerdiğini ifade etti.

Bekdaş; vatan geleceği, selameti ve güvenliğinin tüm Suriyeliler açısından en önemli şey olması gereğine dikkat çekerken, ulusal egemenlik, bağımsızlık ve onurun yanında ulusal bütünlük ve beraberliğin kırmızı çizgi teşkil etmesi gerektiğini ekledi.



 Suriye'nin tüm bu süre içinde maruz kaldığı yıkım ve terör eylemlerine kanun egemenliği ile karşı koyulması gereğini belirten Bekdaş; cephe içindeki partiler arasındaki ittifakın kayda değer sonuçlar verdiğini söyledi.

Sosyalist Arap el-Baas Partisi Merkez Komite Üyesi Halil Meşhediye parti adına yaptığı konuşmada; Suriye'deki krizin devam etmesinin bölge ülkelerine olumsuz ve tehlikeli yansımalara yol açacağından uyardı.

Meşhediye Suriye'ye silah ve silahlıların akışına son verilmesi gereğine dikkat çekerek, krizin Suriyeliler tarafından ulusal ilke ve temeller altında çözülmesi önemini belirtti.

Halk Meclisi üyesi Milletvekili Muhammed Hayr el-Nadir bağımsız ulusalcı şahsiyetler adına yaptığı konuşmada; Suriye'nin dünyanın sömürücü ve hegemonyacı güçleri tarafından hırçın ve kudurmuş bir savaşla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Nadir; bu savaşla Suriye'nin parçalanmasının amaçlandığını, bu planların başarılı olması halinde bölgedeki tüm devletlerin paylarını alacaklarını ekledi.

Suriye'nin bu planlara karşı mücadelesinde azimli ve kararlı olduğunu belirten Nadir; halkının vatanı hedef alan bu planların gerçeğini idrak etmesiyle orduyla el ele Suriye'yi savunacaklarını ekledi.

Adalet ve Kalkınma İçin Ulusal Gençlik Partisi Genel Sekreteri Pervin İbrahim muhalif Ulusal Demokratlar Kitlesi adına yaptığı konuşmada; toplumun muhtelif kesimleri ve bileşenleri arasında ulusal diyalogun önemine dikkat çekerek açık ve dürüst bir diyalogla krizin son bulabileceğine vurgu yaptı.

Parti genel sekreteri İbrahim; diyalogda en önemli koşulun eşitlik, karşılıklı saygı, dürüstlük ve şeffaflık olduğunu söyledi.

Muhalif Barışçıl Değişim Koalisyonu adına konuşan Fatih Camus; grubunun ‘ulusalcı muhalefetin diyalogu reddettiği’ iddialarını çürütmek için diyaloga katıldığını söyledi.

Rusya Federasyonun Şam Büyükelçisi Uzmatullah Kulmuhammetov; forumun kapsamlı ulusal diyalog yönünde önemli bir adım teşkil ettiğini belirterek, diyalogun geniş katılıma sahip olduğu kadar çözüm katkısının büyük olacağına işaret etti.

İran’ın Şam Büyükelçisi Yardımcısı konuşmasında; halkların kendi sorunlarını dış müdahale olmaksızın kendi elleriyle çözmeleriyle vatanlarını daha iyi bir şekilde koruyabileceklerini, egemenliklerini pekiştireceklerini ve karaya ulaşabileceklerini söyledi.

Forumda konuşma yapan katılımcılar; sağlanan geniş katılıma dikkat çekerek, tüm bunların Suriye halkını temsil etmediklerini iddia etmenin kesinlikle mantıktan uzak olduğunu vurguladılar.(SANA)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-03-2013 12:39 - 1007 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım