Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye konferansı başarısız olursa
Sonuna kadar savaş anlamına gelecek
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-05-2013 09:56 - 927 Okunma

 Suriye ile ilgili uluslararası konferans anlaşıldığı kadarı ile haziranda yapılacak. Görülen o ki anlaşmazlığın politik çözümünün gerekli olduğunu tüm ana uluslararası aktörler artık anlıyorlar.

BM Genel Sekreteri Pan Gi Mun, yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile yaptığı görüşmelerin Suriye sorununun çözümü ile ilgili uluslararası konferansın haziran ayında yapıalabileceğini düşünmesine imkan veriyor. Böyle bir konferansın yapılması ile ilgili ilk adımlar Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasında mayıs sonunda yapılan görüşmelerde dile getirilmişti. Bunun ardından Suriye tarafından Enformasyon Bakanı Omran Al-Zoabi konferansa hazır olduklarını açıkladı. Suriye Özgür Ordusu lideri Salim İdris de barışçı çözüm sürecinin başlamasından yana olduğunu dile getirdi.

Küresel Politikada Rusya dergisi baş yayın yönetmeni Fyodor Lukyanov, ortaya çıkan Suriye’nin parçalanması sürecine fırsat verilmemesi gerekliliği konferansın yararına diye düşünüyor. Lukyanov sözlerine şöyle devam etti:

Bu tehdit anlaşılan o ki gerçekten ciddiye alındı. Bunun nedeni Suriye devletinin o derece değerli olması değil, etnik ve dini bakımdan parçalanmanın kaçınılmaz bir şekilde komşu devletlere de sıçraması ihtimalidir. Çünkü o durumda her toplumun, grubun ve alanın dışarıdan bir koruyucusu olacak. Üstelik bu Washington’daki dayılar değil, Ürdün, Türkiye, neresi olursa olsun komşu ülkelerdeki dayılar bu işlevi üstelenecekler. İşte bu noktada anlkaşmazlığın sınırları ortadan kalkıyor ve bu da tabii ki herkesi çok korkutuyor.

Bugüne kadar Rusya ve Batı arasındaki kilit çelişki atılacak adımların düzeni ile ilgili olmuştur. Washington’un ısrar ettiği düzen şöyle idi: Önce Başar Esad gidiyor, ondan sonra da yeni iktidar koalisyonu kuruluyor. Moskova ise önceklikle Suriye’deki yeni yönetim formu tartışılmalı, ardından da Suriyeliler kendileri ülkeyi şahsen kimin yöneteceğine karar vermeli görüşünde idi.

Stratejik değerlendirme ve analiz Enstitüsü doğu uzmanı Sergey Demidenko, şimdi bu iki yaklaşım arasında ortak noktaların ortaya çıktığını düşünüyor. Demidenko sözlerine şöyle devam etti:

Ana uluslararası katılımcılar, ABD, Rusya ve AB’ni kastediyorum, yavaş yavaş bu konuda bazı ortak noktalara sahip olduklarını anlamaya başladılar. Şimdi Rusya, AB ve ABD, Suriye muhalafetinin tanımı konusunda görüşlerini birbirlerine yaklaştırıyorlar. Başar Esad rejiminin devrilmesinden sonra iktidarı üstlemeyeceği açık bir şekilde görülüyor. Muhalefet bundan sonra da ülkeyi krizden çıkarma kabiliyetinde olmayacak.

Anlaşmazlığın çözümü konusunda şimdiki en önemli zorluk tüm savaşan tarafların anlaşmazlığın devam etmesinde çıkarı olması. Radikal isyancı gruplar için iktidara gelmenin tek yolu güç kullanarak yıkmak. Şam için anlaşmazlığın devam etmesi ise muhalafet tarafından işlenen her savaş suçunun dünya kamuyonun gözünde daha kötü görünmesine neden olmasında. Çarpışan taraflara bu çıkmazdan çıkması konusunda yardım etmek düşünülen uluslararası konferansın ana amacı olmalı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-05-2013 09:56 - 927 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım