Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye konferansı yönelik açıklamalar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-05-2013 14:49 - 599 Okunma

 
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Birleşmiş Milletlerin Cenevre’deki insan hakları oturumunda Suriye ile ilgili amaçlara ters düşen kararın kabul ettirilmesi çabalarından endişe duyduklarını bildirdi.

Moskova’daki brifinginde konuşan Lukaşeviç, “Söz konusu girişimin, Suriye konusunda Rusya ve ABD arasında Moskova’da varılan anlaşmaların uygulanması sürecinin engelleme çabası olduğu apaçık. Dar siyasi çıkarlarını, Suriye’de kan dökülmesinin durdurulması olan başlıca hedefin üzerinde görüyorlar.” dedi.

Lukaşeviç, BM Genel Kurulu’nda tek taraflı kararın kabul edilmesinin ardından BM’nin insan hakları oturumunda söz konusu kararı kabul ettirme çabalarıyla muhalif birliklere zararlı sinyallerin gönderildiğini, isyancıları müzakereleri reddetmeye ittiklerini söyledi.

Öte yandan Suriye Enformasyon Bakanlığı bu siyasi çözüm,  Kofi Annan'ın planlarını esas alan Cenevre anlaşmasına dayanıyor ve Suriye'nin önerdiği Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın da dillendirdiği girişime büyük oranda benzediğini söyleyerek önceliğimiz; Suriye'nin egemenliğine saygı duyulması ve iç işlerine karışmaktan uzak durmak. Bütün çeşitliliği ile şiddeti durdurmak. Suriye halkının aktif rol alacağı demokratik uygulamalar ile siyasi çözüme başlamak.

Bizim açımızdan ''İdeal çözüm budur; çünkü Suriye'nin egemenliğine saygı duyan, şiddeti durduran, kurumları halkın aktif rolleri ile yeniden inşa eden ve siyasal sistemin şeklini belirleyecek seçim sandıkları sunan bir çözüm olacaktır.'' dedi.

Siyasi çözüm diyaloglarına başlamak için Cumhurbaşkanı Esad'ın yetkilerini devredip görevini bırakması gerektiğini dillendiren bazı muhalif tarafların tutumu için ''Bu konuda danışılacak kimseler Suriye halkıdır, dış güçler değildir. Muhalifler, siyasi çözüm şartlarını dayatırken arkalarına dış güçleri alıyorlar; ama bizim dikkate aldığımız, Suriye halkının seçim sandıkları aracılığı ile söyleyecekleridir.''

Suriye krizine yönelik siyasi çözüm söylemleri, muhalefet terminolojisinin büyük bir bölümünü devre dışı bırakıyor. Özellikle de Katar, Türkiye, Arabistan ve ABD'ye bağlı olan ve bu ülkelere itaat eden Koalisyon grubu. Bu ülkeler ayrıca, Cumhurbaşkanı Esed'i, güç kullanarak veya diyaloga başlamadan önce görevini bırakması şartını sürerek devirmek istiyorlar değerlendirmesinde bulundu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-05-2013 14:49 - 599 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım