Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriyeliler Cumhurbaşkanı'nı seçiyor
Gözlemcilerden açıklamalar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-06-2014 13:50 - 1026 Okunma

ŞAM – Suriye'de 3 Haziran Salı günü yapılan Cumhurbaşkanlı seçimlerini izleyen uluslar arası parlamenterler, bağımsız şahsiyetler, sivil toplum ve halk örgütleri bugün Şam’daki Dama Rose Otelinde basın toplantısı düzenleyerek nihai bildirilerini ilan ettiler.

Basın toplantısında uluslar arası heyetler; Suriye'de yapılan seçimlerin kanuni ve meşru olduğunu belirterek, demokratik ve şeffaf bir ortam içinde geçtiğini vurguladılar. Heyet üyeleri Suriye halkının oldukça yoğun bir katılımla seçimlere katılıp oy kullandıklarını ifade etti.

Heyet üyeleri bildirilerinde seçimlerin Suriye'nin muhtelif bölgelerinde Yüksek Seçim Komitesinin idaresi ve Yüksek Anayasa Mahkemesinin denetiminde yapıldığını belirtti. Aynı zamanda bu iki kurumun Suriye'de en bariz ve en büyük yargı şahsiyetlerinden oluştuklarını, yüksek düzeyde bağımsız bir yapıya sahip olduklarına dikkat çekti.

Seçilerin anayasa ve kanunların öngördüğü tarih ve belirlediği sürede yapıldığının altı çizildiği bildiride; Batılı devletlerin demokrasiye ilişkin çifte standartlı politikaları ve dış tehditlere rağmen demokratik ve şeffaf bir ortamda yapıldığı kaydedildi.

Bildiride Suriye'nin tarihinde ilk kez 3 aday arasında rekabetli seçimlerin yapıldığına işaret edilerek, tüm siyasi, sosyal, kültürel ve daha muhtelif akımların düşünce ve görüş özgürlüğü ortamında icra edildiği belirtildi. Tüm bunların Suriye'deki siyasi süreçte oldukça önemli bir siyasi gelişme sayıldığına işaret edilen bildiride; Suriye halkının yurtiçinde ve yurtdışında seçim merkezlerine oldukça yoğun bir katılım kaydettiğinin altı çizildi. Bildire halkın, terör grupları ve arkalarında duranların tehditlerine rağmen her şeyi göze alıp seçim sandıklarına yürümeyi seçtiklerine dikkat çekildi.

Heyet üyelerinden Amerikalı Uluslar arası Anti Savaş Paktı üyesi Joseph Losbaker; Homs’ta bulundukları saha çalışmalarında Suriye halkının ABD’nin desteklediği terör nedeniyle tanık olduğu büyük acılara tanık olduklarını söyledi.

Losbaker Suriye halkının muhtelif kesimleri ve bileşenleriyle seçimlere yoğun katılımıyla yaşadığı zafere tanık olduğunu gözleriyle gördüğünü ifade etti.

Oy kullanımı sırasında gayrı adil olgulara karşı mücadele ve insani değerleri en iyi şekilde somutlaştırdığını kanıtlayan Suriye halkıyla dayanışmalarını ifade etmek için oy kullanımının tekrarlanmaması amacıyla kullanılan mürekkebe parmaklarını batırdıklarını söyledi.

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan heyet üyeleri; seçimde oy kullanımı süresince Suriye'nin muhtelif bölgelerinde birçok yerde seçim merkezlerine saha gezilerinde bulunup işlemleri ve alınan icraatları izlediklerini belirtirken, ufak tefek aksaklıklar olsa da ciddi bir duruma tanık olmadıklarını ifade ettiler.

Heyet üyeleri teröristlerin seçim öncesi ve seçim sırasında seçim merkezleri ve sivil yerleşim alanlarını hedef alacakları tehditlerinde bulunmalarına ve bu tehditlerini bazı bölgelerde hayata geçirmelerine rağmen Suriyelilerin büyük bir yoğunlukla seçime katıldıklarını ifade ettiler.

Suriye halkının yurtseverlik, duyarlılık, mücadele ve kararlılıkta tüm dünyaya ciddi bir mesaj gönderdiğini belirten heyet üyeleri; gördükleri kadarıyla Cumhurbaşkanı el Esad’ın kriz öncesinde halkı tarafından sevildiğini, fakat günümüzde halkın ona sevgisi ve bağlılığının daha çok arttığına tanık olduklarını dikkat çektiler.

Oylar sayılıyor

Yüksek Seçim Komitesi Başkanı Yargıç Hişam el Şear; cumhurbaşkanı seçimlerinde oy kullanmanın yurdun tüm bölgelerinde Salı gecesi saat 00:00’da sona erdiğini ve sandıkların açılıp oy sayımına başlandığını ilan etti.

Komite daha önce yayınladığı beyanda; geniş halk kitlelerinin seçim merkezlerini doldurmaları ve geç s

 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday Hassan el Nuri Şam’ın Sheraton Otelinde oyunu kullanırken, seçim sürecinin demokratik ve şeffaf bir ortam içinde seyir ettiğini belirtti.

Oy kullanması ardından basına açıklama yapan Nuri; “Suriye'ye yönelik evrensel terör ve savaşa karşı gerçek zaferin yeni bir sürecine başladık. Bu zafer de Suriye halkının iradesi ve ordusunun kahramanlığıyla sağlandı..” dedi.

Sözlerine devam eden Nuri; Suriye'nin seçimlerden sonra yeni bir sürece girdiğini belirtirken, çok partili siyasi sistemin olduğu, başka görüş ve düşüncelerin dinlenip kabul edildiği demokratik bir devlet haline geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı adayı Nuri; Suriye'nin büyük bir ulusal zafere tanık olmakta olduğunu söyledi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-06-2014 13:50 - 1026 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım