Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suudi Arabistan Neden İran İle Sorunlarını Çözmek İstiyor?
Irak İçişleri Bakanı, Suudi Arabistan’ın İran ile gerginliği azaltmak için arabulucu olmalarını istediğini açıkladı. Suudilerin bu ani isteğinin altında ne yatmakta?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-08-2017 14:02 - 582 Okunma
İran İçişleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan haberde geçtiğimiz günlerde Tahran’ı ziyaret eden Irak İçişleri Bakanı Kasım el Araci’nin son ziyaretinde Suudi Arabistan’ın yeni veliahdı olan Muhammed bin Selman ile görüştüğünü ve Suudi Arabistan’ın Tahran-Riyad geriliminin azaltılması için Irak’ın resmen arabulucu olmasını istediğini belirtti.
 
Henüz Suudi makamlardan habere yönelik herhangi bir açıklama gelmezken Suudilerin haberde yapılan iddiaya yönelik İran makamlarından gelecek resmi açıklamayı bekledikleri söylenebilir.
 
Ancak Suudi makamların son zamanlardaki açıklamaları ve politikaları göz önüne alındığında rejimin bölgedeki kriz ve sorunların çözümü için önemli bir güç olan İran ile masaya oturmak istediğini görmekteyiz.
 
Peki neden Irak? Bu sorunun cevabı çok açık. İran ve Irak ilişkileri bugün her alanda gelişmekte ve Irak Şiilerinin iktidara gelmesi ile İran-Irak ortaklığının tamamen hayata geçirilme ihtimali yüksek. İki devlet ve iki milletin ilişkileri daha kuvvetli temelle dayanmakta ve Irak’ta Şii bir devletin varlığı iki ülke ilişkilerini daha fazla güçlendirmektedir. Suudiler bu gerçeğin çok uzakta olmadığının farkında olarak Irak’tan İran ile ilişkilerinin düzeltilmesini istemekteler.
 
Peki neden Suudi Arabistan bugünkü şartlarda Irak’tan İran ile yaşanan krizde arabulucu olmasını istedi? Bunun delilleri hiç şüphesiz Suudi Arabistan’ın içinde ve bölgesinde karşı karşıya olduğu ekonomik ve siyasi sorunlardır.
 
Öyle görülmekteki Suudi Arabistan ülke içerisinde ve bölgede istikrar istemekte. Rejim ülke içerisinde ekonomik sorunlarla boğuşurken aynı zamanda Şii bölgelerinden kendisine yönelik yükselen itirazlarla karşı karşıya. Aynı zamanda bölgede başta Yemen olmak üzere Suriye ve Katar krizi gibi kabarık bir dosya ile de baş etmeye çalışmaktadır.
 
Tüm bunlarla birlikte eski veliaht Muhammed bin Naif’in yerine Muhammed bin Selman’ın saray darbesi ile yeni veliaht olmasına diğer şehzadelerden artarak gelen muhalif ses ülkeyi siyasi krize götürmektedir. Muhammed bin Selman ise hedefi olan taca ve koltuğa ulaşmak için ülke içinde ve bölgede istikrarı getirecek adımlara ihtiyaç duymakta. Bu nedenlerden dolayı Suudi Arabistan bölgede gerginliği azaltacak ve sorunları çözmeye yönelik adımlar atmaktadır. Elbette bu zamana kadar kendisine en büyük rakip olarak gördüğü İran’ın bölgede hızla artan nüfusunu ve etkinliğini kırabilmek için her türlü yaptırımı uygulayama çalışmış ancak bunda başarılı olamamıştır. Çünkü İran İslam Cumhuriyeti Suud rejimi gibi savaşlar, askeri yöntemler ve büyük paralar ile değil İslam’ın ilke ve değerleri ile bölgede güçlenmiş ve yayılmıştır. Bu anlamda İran İslam Cumhuriyeti diğer ülkelerden farklıdır.
 
Elbette İran daha önce birçok kez Suudi makamlar ile bölgesel sorunları çözebilmek için müzakereye hazır olduğunu ilan etmiş ancak Suudiler bu çağrılara hiçbir zaman karşılık vermeyerek İran ile farklı mücadele yöntemleri geliştirmeye devam etmişlerdir. Bunlardan bir tanesi de İran sınırlarının emniyetini kırmak ve terör örgütlerini besleyerek İran içerisinde eylemler yaptırmak. İran milletine büyük zararlar vermiş münafıklar ile toplantılar gerçekleştirerek yeni veliaht Muhammed bin Selman’ın söylediği gibi savaşı İran topraklarına taşımaya çalışmışlardır.
 
Her şekilde İran bölgede etkili olan ülkeler ile müzakereye olumlu bakmakta ve bölgenin emniyet ve huzurunun bölge dışındaki ülkelere bağlanarak sağlanamayacağına inanmaktadır. Milletlerin cebinden alınan paraları yabancı güçlere vererek elde edilen silahlar ile o ülkelerin emniyet ve güvenliği sağlanmaz.
 
İran bugün milli bir güç olma yolunda ilerlemektedir. İran gücünü kendi halkından almaktadır ki İran’a yönelik 8 yıl süren savaşta tüm dünya ülkeleri ve bazı Arap rejimleri İran’a her türlü yaptırımı uygulayarak Saddam’a en gelişmiş askeri silahları verirken gücü halktan alan bir İran’ı o gün müşahede etmiştik.
 
Bölgede İran’ın etkili bir güç halini aldığını İran’ın kendisi değil muhalifleri de itiraf etmektedirler. Eğer Suud rejimi gerçekten İran ile masaya oturmak ve sorunlarını çözmek niyetinde ise biz buna razıyız. Ancak hali hazırdaki durumunu kurtarmak için böylesi taktiklere başvuruyor ise bunun hiç kimseye yararı olmayacağı gibi ancak geçici çözümler sağlayacaktır.
 
Suud rejimi Batı ve Amerika ile işbirliği yerine bölge ile bütünleşmeli ve İran ile işbirliğini seçerek bölgedeki birçok sorun ve krizi çözüme ulaştırmalıdır. Çünkü bölgede var olan kriz ve sorunlar hiçbir ülkeye fayda getirmemektedir.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-08-2017 14:02 - 582 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım