Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Tarihi NSU davasında duygusal anlar
Türk baba:'hangi hakla böyle bir şey yaptınız?'
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-10-2013 09:39 - 1218 Okunma

  Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü üyeleri tarafından 2006 yılında öldürülen Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat, salı günü Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde tanık olarak dinlendi. Oğlunun 6 Nisan 2006 tarihinde akşam okuluna gidebilmesi için öğleden sonra işlettikleri internet kafeyi devralmaya gittiğini belirten Yozgat, 21 yaşındaki oğlunu kanlar içinde yerde yatarken bulduğunu anlattı. Yozgat, oğlunu kollarına aldığını ama onun kendisine yanıt vermediğini ifade ederken duygusal anlar yaşadı. Baba İsmail Yozgat, bir süre "Bana yanıt vermedi!" diye tekrar etti. İfade verdiği sırada Yozgat’ın arka sırasında oturan eşi ve avukatı, acılı babayı sakinleştirmek için bir süre çaba harcadı. İfadeyi Türkçe’den Almanca’ya çeviren tercüman da kısmen zorlandı.

'Ne hakla böyle bir şey yaptınız?'

Sanıklar ise bu duygusal anları soğukkanlılıkla tepki vermeden izledi. Yozgat onlara dönüp doğrudan "Ne hakla böyle bir şey yaptınız?" diye sorduğunda da sanıklar herhangi bir tepki vermedi.



İddianamede Halit Yozgat’ın 6 Nisan 2006 tarihinde Kassel kentinde Neonazi teröristler Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhart tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. Yozgat, işlenen cinayetler serisinin göçmen kökenli dokuzuncu ve son kurbanıydı. Davanın, hayatta kalan tek baş sanığı Beate Zschäpe ise işlenen cinayetlere yardım etmekle suçlanıyor.

Yıllarca hem Türkler hem de Almanlar tarafından zan altında bırakıldığını anlatan Baba Yozgat, "5,5 yıl ailece dışarı çıkamadık. Herkes bize düşman gibi baktı" dedi. Yozgat, "Oğlunu neden öldürdüler, esrar yüzünden mi eroin yüzünden mi?" diye sorularla karşılaştıklarını anlattı. Ailesinin devletten tazminat istemediğini, sadece adaletin yerini bulmasını istediğini belirten Yozgat, bu konuda mahkemeye güvendiklerini kaydetti.

Salı günü öğleden sonra NSU davasında bir başka önemli tanığın daha dinlenmesi bekleniyordu. Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda çalışan bir istihbarat görevlisi, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde Halit Yozgat'ın vurulmasıyla ilgili ifade verecekti. Tanığın cinayet esnasında internet kafede olması, birçok spekülasyona sebep olmuştu. Söz konusu kişi cinayetin ardından tanık olarak polise ifade vermemişti. İddianamede tanığın tesadüfen orada bulunduğu belirtiliyor. Ancak müdahil avukatlar tanığın ifadesine başvurulmadan önce tanık hakkında daha önce açılan soruşturmaya ilişkin belgeleri incelemeyi talep etti. Konuyla ilgili karara varılıncaya dek tanığın dinlenmesinin ertelenmesi bekleniyor.

 NSU davasında sürpriz tanık

Yeni ortaya çıkan bir tanık da pazartesi günü Beate Zschäpe aleyhinde verdiği ifade, sekiz Türk bir Yunan ve bir Alman polis memuru olmak üzere 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili Neonazi davasına yeni bir boyut kazandıracak nitelikte.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde pazartesi günü ifade veren 63 yaşındaki serbest gazeteci tanık, Dortmund’daki evinin penceresinden komşu evin arazisinde şüpheli davranışlar sergileyen kişiler gördüğünü kaydetti. Tanık, bu kişiler arasında Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü üyelerinin de bulunduğunu belirtti.

Tanığın şüpheli kişileri gördüğünü belirttiği zaman diliminden kısa bir süre sonra 4 Nisan 2006 tarihinde, Dortmund’da büfe işleten Mehmet Kubaşık öldürülmüştü. Kubaşık yıllarca karanlıkta kalan cinayetler serisinin sekizinci kurbanıydı.

'Fotoğraflarından tanıdım'

Tanık, cinayetlerin 2011 yılında NSU terör örgütü tarafından işlendiğinin ortaya çıkmasının ardından komşu evin arazisinde gördüğü şüpheli şahısları fotoğraflarından tanıdığını ifade etti. Tanık, gördüğü kişilerin Beate Zschäpe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhard olduğunu söyledi. Cinayetlerin sorumlularından Mundlos ve Böhnhard’ın polis tarafından yakalanmadan intihar ettikleri açıklanmıştı.

Yeni tanığın ifadeleri davanın baş sanığı olarak kalan Beata Zschäpe üzerindeki kuşkuları artırdı. Şimdiye kadar işlenen cinayetlerden örgütün intihar eden diğer iki üyesi Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos sorumlu tutuluyordu. Soruşturmada, Zschäpe’nin cinayetlerle doğrudan bağlantısı olup olmadığı henüz kanıtlanamamıştı.

Duruşmada üçlüyü hiçbir teması bulunmayan komşusunun evinin bahçesinde gördüğünü anlatan tanık, bahçede bulunanlardan birini dış görünüşü itibariyle ‘dazlak’ olarak tanımlayabileceğini kaydetti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-10-2013 09:39 - 1218 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım