Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Telafer Türkmenlerinin feryadına Türkiye neden sessiz!
İki ateş arasında kaldılar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-07-2014 12:40 - 1427 Okunma

Türkiye onların çığlığına kulaklarını kapattı. Türkmenler her gün ölüyor...

hürriyet Gazetesi'nden İpek Yezdani'nin haberi yaşanan dramın boyutunu gözler önüne seriyor.

Telafer’den kaçan binlerce Türkmen, gidecekleri yerleri olmadığı için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’in girişindeki Hazir kontrol noktasındaki çölde ve Erbil’deki bir depoda 45-50 derece sıcaklıkta aç-susuz kaderlerine terk edildi. Sıcaktan her gün küçük çocukların ve yaşlıların öldüğü bölgede konuştuğumuz Türkmenler, “Burada Arap’ın, Kürt’ün sahibi var, bir tek Türkmenlerin yok” diyorlar.

ADINI ‘İslam Devleti’ olarak değiştiren IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından mezhep çatışmalarının iç savaşa dönüştüğü Irak’ta, Türkmenlerin kaçtığı bölgelerde bir insanlık dramı yaşanıyor. IŞİD’in ele geçirdiği Türkmen kenti Telafer’den kaçan binlerce Türkmen, gidecekleri yerleri olmadığı için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’in girişindeki Hazir Kontrol Noktası’ndaki çölde 45-50 derece sıcaklıkta aç-susuz kaderlerine terk edildi. Sıcaktan her gün küçük çocukların ve yaşlıların öldüğü bölgede konuştuğumuz Türkmenler, “Burada Arap’ın, Kürt’ün sahibi var, bir tek Türkmenlerin yok. Telafer’e küçük İstanbul diyordunuz, şimdi Türkiye neden bize sahip çıkmıyor?” diye isyan ediyor.



CEHENNEM SICAĞI

Hazir, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin başkenti Erbil’le IŞİD kontrolündeki Musul arasındaki ana geçiş noktası. Kontrol noktasının hemen yanıbaşındaki çölde yeni doğan bebeklerden yaşlılara kadar her yaştan binlerce kişi, cehennem sıcağında battaniyelerden yaptıkları tentelerin altında hayatta kalmaya çalışıyor. Hepsi IŞİD’den kaçan Telaferli Şii Türkmenler, çoğu Türkçe konuşuyor. 5 çocuğu ve karısıyla kaçan Mahsun Habil Muhsin (35), “3 gündür burada eziyet çekiyoruz, Peşmerge Erbil’e bırakmıyor, sıcaktan ve hastalıktan çocuklarımız ölüyor, yolda 2 yaşlı kadını, dün de 3 çocuğu gömdük. Kampta yeni doğmuş 2-3 günlük bebekler var, onlar da her an ölebilir” diyor.

FIRIN GİBİ DEPODA ÜST ÜSTE

Hazir Geçiş Noktası’ndaki binlerce Türkmen’in yanı sıra binlercesi de Erbil’in içinde Peşmerge’nin otobüslerle götürdüğü boş bir depoda neredeyse üst üste kalıyor. Deponun içi, dışarıdan daha sıcak. Depoyu battaniyeler ve çarşaflarla bölmelere ayırıp 3’er 5’er metrekarelik odalar yapmışlar. Her bölmede en az 10 kişi var. Erbil’e 9 kişilik ailesiyle gelen Telaferli demirci Fazıl Muhammed, “3 gün IŞİD’le çatıştık, 7 gün de Bağdat’tan gelen Irak ordusu askerleri IŞİD’le çatıştı, sonra kenti bombaladılar, General Ebu Walid ordusunu çekti, geri kalan siviller de kaçtı. Kimi Sincar’a, kimi Kerkük’e kimi de buraya kaçtı. 30 gündür buradayız, buradan bizi göndermelerini bekliyoruz” diyor.

KALANLARI ÖLDÜRDÜLER

Depoya 5 gün önce gelen Hadi Hasan da Telafer’i ele geçiren IŞİD’in geride kalan yaşlıları ve kaçamayan tüm Şii Türkmenleri öldürdüğünü söylüyor. Hasan, Telafer’de tanık olduğu vahşeti şöyle anlatıyor: “Beşiğindeki 40 günlük çocuğu bile öldürdüler. Telafer’deki bütün Şii camilerini yerle bir ettiler, İmam Sadi’nin türbesini patlattılar. Hayvanları telef ettiler, inekleri, davarları, koyunları bile yok ettiler. Bazı cenazeler yollarda kaldı, gömemedik bile.” Zeynep Ali Ekber (25) ise IŞİD’in Telafer’in Bekkekut Köyü’nden aralarında babası Ali Ekber ve 2 erkek kardeşinin de bulunduğu 20 erkeği götürdüğünü ve bir daha onlardan haber alamadıkların söylüyor: “Babam çobandı, bir gün öğle vakti IŞİD militanları geldi, köydeki erkeklerin hepsini alıp götürdüler. Diğer köylerden de aynı şekilde çok insanı alıp götürdüler. Bir daha haber alamadık.”

Türk'üz Türkiye niye sahip çıkmıyor

ÇOĞUNLUĞU Şii olan Türkmenler, kuzeyde sığınabilecekleri tek yer olarak Türkmen nüfusun da yaşadığı Peşmerge kontrolündeki Kerkük’ü görüyor. O yüzden de amaçları Kerkük’e, orası da olmazsa Bağdat’a ya da güneydeki Şii kentleri Necef ya da Kerbela’ya gitmek. Mahsun Habil Muhsin, “IŞİD, Telafer’e saldırınca 16’sında Sincar’a geçtik, orada su yok, yemek yok, mecburen buraya geldik. Peşmerge yolu açsa gideriz ama açmıyor. Biz Türküz, Türkiye bize niye sahip çıkmıyor? Geri dönelim de IŞİD kellemizi mi alsın? Türkiye bize yardım etsin, Kürdistan’la konuşsun, yolu açsınlar” diyor. IŞİD saldırısından önce Telafer’de ilkokul öğretmenliği yapan Hıdır Süleyman (42) da 9 çocuğuyla kaçmış.

“Her şeyimizi bırakıp kaçtık. Yanımıza kimliğimizi bile alamadık. Yaşlılar yollarda öldü, kadınlarımız, çocuklarımız ölüyor. Ne haldeyiz görüyorsunuz, buradan bizi çıkarsınlar, başka bir şey istemiyoruz. Bizi götürüp Türkiye’de bir kasabaya bıraksınlar” diyor. Eyat Sutto (35) ise karısının 5 gündür ağır hasta olduğunu ancak Peşmerge kontrol noktasını geçmelerine izin vermediği için hastaneye götüremediğini anlatırken isyan ediyor: “Atatürk’ün ‘Türkmenlere sahip çıkın’ diye vasiyeti var. Biz burada toz toprağın içinde sıcaktan öleceğiz. Hepimizi katledip öldürsünler kurtulalım bari.”

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-07-2014 12:40 - 1427 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım