Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türkiye'deki Basın Özgürlüğüne Kırık Not
AKPM açısından şoke edici bulundu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-01-2013 10:14 - 922 Okunma

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa'da medya özgürlüğü konusunda hazırladığı rapor ve karar metninde Türkiye'deki durumu ön plana çıkardı. AKPM'nin İsveçli muhafazakar üyelerinden Mats Johansson tarafından kaleme alınan "Avrupa'da Medya Özgürlüğünün Durumu" başlıklı rapor ve beraberindeki karar metni Strasbourg'daki genel kurul oturumunda kabul edildi.

Oy çoğunluğuyla kabul gören karar metninde medya özgürlüğü alanında birçok Avrupa ülkesine yönelik eleştiriler yer almakla birlikte, Rusya, Macaristan, Belarus, Gürcistan, Azerbaycan, Moldova ve Türkiye ön plana çıktı. Türkiye'de "siyasi görüşlerini ifade ettikleri ve dinamik bir demokraside gerekli siyasi tartışmaya katkıda bulundukları için" haklarında soruşturma açılmış, tutuklanmış veya cezaevindeki gazeteci sayısının "olağanüstü yüksek" olması AKPM açısından "şoke edici" olarak tanımlandı.

Medya özgürlüğü kapsamında AKPM tarafından eleştirilen bir diğer konu da Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesi oldu. AKPM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları temelinde bu maddenin tamamen yürürlükten kaldırılmasını istiyor. "Ergenekon suç örgütü" konusunda haber yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmış veya haklarında soruşturma başlatılmış çok sayıda basın mensubu olması da AKPM tarafından "kavranması zor olan bir durum" olarak değerlendirildi. Bu durumun Türkiye'de "medya özgürlüğünün ciddi biçimde ihlal edildiğinin göstergesi" olduğu görüşü ifade edildi.

Öte yandan, AKPM medya özgürlüğü raporuyla ilgili oturum öncesi Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'yi ağırladı. AKPM genel kurulundaki konuşması öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Füle, Türkiye'de son anketlerde AB sürecine olan desteğin olağanüstü düşük çıkmasını da değerlendirdi. Avrupa Komisyonu komiseri, Türkiye'de AB sürecine desteğin azalıyor olmasının kendisini "endişelendirdiğini" söyledi. AB'nin son beş dönem başkanlığı altında Türkiye'yle yürütülen tam üyelik müzakerelerinde tek bir başlığın dahi açılamadığını hatırlatan Füle, sürecin bu nedenle sendelediğini savundu. Bloke olmuş müzakere başlıkları nedeniyle şu anda Türkiye'yle sadece 3 başlığın müzakere edilebilecek durumda olduğunu belirten Füle, buna rağmen AB'nin Türkiye'deki reform sürecinin referansı olduğunun kamuoyuna anlatılabilmesiyle bu sürece olan desteğin yeniden artacağını inandığını söyledi. Füle AB-Türkiye ilişkilerinde 2013 yılı için iyimser olduğunu da ifade etti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-01-2013 10:14 - 922 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım