Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ürdün'de Suriye'yi yıkım kampları
Türkiye'de el konulan uçaksavarlar ambardan çıktı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-03-2013 11:58 - 1098 Okunma

İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiliz askerlerin isyancılara doğrudan askeri eğitim verdiğini ve aralarında özel timlerin de bulunduğu bir grup askerin Ürdün’de bulunduğu' iddialarını reddetmişti.

Fakat Guardian’a konuşan Ürdünlü güvenlik kaynakları, ABD öncülüğünde yürütülen eğitimlere İngiliz ve Fransız uzmanların da katıldığını söyledi.

İngiliz istihbarat ekiplerinin isyancılara lojistik destek ve danışmanlık hizmeti verdiği de haberde dikkat çeken noktalardan.

Avrupalı ve Ürdünlü kaynaklara dayandırılan haberde, Batı’nın Ürdün’deki eğitim faaliyetleri son bir yıldır devam ettiği ve Suriye ordusundan ayrılan üst düzey yetkililerin eğitimlerin odağında olduğu belirtiliyor.

Gazeteye konuşan Avrupalı bir diplomat, “Bu meseleyle ilgili büyük bir karar alınmadan önce normal olarak tüm hazırlıklar yapıldı. Her şey işlerin rahatça yürüyebilmesi için yerli yerinde. Bu gruplar [özel kuvvetler] bunu yapıyor. Önceden oraya gidiyor” diyor.



Eğitim faaliyetlerinden haberdar olan Ürdünlü bir kaynak da “Bunlar Amerikalı, İngiliz ve Fransızlar ile ordudan ayrılan birkaç Suriyeli general. Ama çok büyük bir operasyondan bahsetmiyoruz” diyor.

Kaynak, isyancıların Suriye’ye gönderilmeleri için henüz “yeşil ışık yakılmadığını, ancak Suriye’nin güneyinde Dera’da kamu hizmetlerinin çöktüğüne dair işaretler gelirse ülkeye konuşlandırılacaklarını” söylüyor.

'Türklere değil bize güveniyorlar'

Gazeteye göre Batı’nın askerleri eğitme amacı, sınırlarda göçün yaratabileceği kaosu önlemek ve kuzeyde güçlenen El Kaide bağlantılı aşırı İslamcılara karşı denge oluşturmak.

İngiliz yetkililer, Avrupa Birliği’nin yeni ambargo uygulamalarının “sivilleri koruma adına” Suriye isyancılara askeri eğitim vermeyi meşru kıldığını savunuyor.

Guardian, muhaliflere yardım için Ürdün’ün tercih edildiğini şu sözlerle ifade ediyor:

“Muhalifleri destekleyen Batılılar ve Suudiler için, yardım ulaştırılması açısından Ürdün, Türkiye’ye göre daha tercih edilebilir bir yer oldu. Kürt ayrılıkçılığını büyüyen tehdit olarak gören ve ona odaklanan Ankara, El Nusra Cephesi gibi aşırı grupların ülkenin kuzeyinde etkin olmalarına izin vermekle eleştirilmişti.”



Amman’da hükümete yakın bir kaynak gazeteye, “Türklerin tek derdi Kürtlere karşı güç elde etmek olduğu için Amerikalılar bize Türklerden daha çok güveniyor” yorumunu yapıyor.

Haberde ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ‘isyancılara verilen silahların aşırı unsurlara ulaşmayacağı’ yönündeki ifadeleri yer alıyor.



Suriyeli muhalifler de sınırı geçebilecek silahlar konusunda ABD kurallarının da esnediğini ve Türkiye’de el konulan taşınabilir uçaksavar füzelerinin de ambarlardan çıktığını söylüyor.

Öte yandan   Hırvatistan'da yayımlanan Jutarnji List, Hırvatistan'dan Suriyeli muhaliflere gönderilen 3 bin tonluk silah sevkiyatının, Türkiye ve Ürdün'e ait 75 farklı sivil kargo uçağı tarafından yapıldığını yazdı.
 
Gazete haberin devamında, silah yüklü uçakların Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'teki uluslararası havaalanından kalktığı ve silahların Kasım ile Şubat ayları arasında Suriyeli muhaliflere teslim edildiğini belirtti.
 
Gazetenin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Hırvatistan ve İngiltere tarafından satılan silahlar, Amerika tarafından toplantı, Suudi Arabistan silahların masrafını karşıladı, Ürdün ve Türkiye de silahların muhaliflere ulaşması için nakliye hizmetini sundu.

Hırvat silahlarının Türkiye üzerinden Suriyeli muhaliflere aktarıldığı iddiası, el-Arabiya TV tarafından da bir hafta önce gündemleştirilmişti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-03-2013 11:58 - 1098 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım