Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Xocalı kurbanları Halkalı'da anılacak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-02-2014 17:06 - 1710 Okunma

26 Şubat Hocalı Soykırımı, 22. yıldönümünde de başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanında anılacak. Bu anma törenleri içerisinde ülkemizdeki en geniş katılımlı toplantının İstanbul Halkalı'da gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Zehra Ana Derneği'nin himayesinde 23 Şubat Pazar günü 19.30'da Halkalı Zeynebiye Mahallesi'nde İFA Spor Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşecek törene başta Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz olmak üzere, İstanbul Milletvekilimiz Ali Özgündüz, MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynalov, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, siyasi teşkilatların ve Azerbaycan'dan soykırım şahitleri ile milletvekillerinin katılımı bekleniyor.
 
Zeynebiye Azerbaycan Okulu öğrencilerinin de yer alacağı programa İstanbul'un dört bir yanından binlerce kişinin katılımı bekleniyor. Bu anlamlı tören Zeynebiye TV üzerinden de canlı olarak yayınlanacak.

Ermeni güçleri 1992 yılının şubat ayında gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında , Azeri resmî kaynaklarına göre , 83 çocuk , 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sivil öldürülmüş , toplam 487 kişi de ağır yaralanmıştır . 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur . Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı , gözlerinin oyulduğu , başlarının kesildiği görülmüştür . Soykırıma hamile kadınlar ve çocukların da maruz kaldığı da tespit edilmiştir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü olayı dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak nitelemiş ; Azerbaycan Parlamentosu 1992’de Hocalı’da yaşanan katliamı “soykırım” olduğunu ilan etmiştir.

Ayrıca Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 31 üyesi (12 Türkiye , 8 Azerbaycan , 3 Birleşik Krallık , 2 Arnavutluk , 1 Bulgaristan , 1 Lüksemburg , 1 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti , 1 Makedonya Cumhuriyeti , 1 Norveç , 1 Polonya) tarafından imzalanan , Ermenistan tüm Hocalıları öldürdüler ve tüm şehri harap ettiler ifadesinin de yer alan ve 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan tarafından Azerilere karşı işlenen soykırım olarak tanınmaya adım atılması gerektiğini bütün parlamento üyelere söylenen 324 nolu bildiri yayımlamıştır.

2009’un Şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyalet Alt Senatosu’nun üyesi Felipe Fuentes , Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e yazdığı mektupta Hocalı olaylarını , Azeri katliamı şeklinde nitelendirerek , kurbanların ailelerine başsağlığını sunmuştur.

Azerbaycan , Türkiye , Meksika , Pakistan , Kolombiya ve İslam İşbirliği Teşkilatı Parlementolar Birliği de Hocalı Katliamını bir “soykırım” olarak tanımlamışlardır. Amerika Birleşik Devletleri de “Hocalı Soykırımı”nı senatoya havale ederek , bunun acımasız ve hunharca yapılmış bir katliam olduğu konusunda karar üretmeye çalışmaktadır.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-02-2014 17:06 - 1710 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
20-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım