Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yağmur damlalarının oluşum sırrı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-05-2014 09:21 - 1870 Okunma

 Fizikçiler, bulutlardaki su damlacıklarının niçin bilgisayarın gösterdiği gibi birkaç gün içinde değil, bir saatten daha az bir süre içinde yağmur damlalarına dönüştüğünü anladı. Bu, bulutlar içindeki ısı derecesinin farkına bağlı. Bulut içindeki ısı derecelerinin farklı oluşu yağmur damlalarının oluşumunu binlerce misli hızlandırır. Asıl bunun için yağmur bilgisayarın tahmin ettiğnden çok daha erken yağmaya başlar.

Moskova Fizik Teknolojisi Enstitüsü görevlileri olan Rus bilimcilerle Finlandya ve İsrail bilimcileri turbulans şartlarında yağmur damlarının çabk birikip büyümesi sürecini incelemekle uğraştı. İncelemelere katılan Moskova Fizik Teknolojisi Enstitüsü Fizik Bölümü profesörü Mihail Liberman’ın söylediği gibi, yağmur damlalarının bulutlar üzerine etkisini yapan şiddetli hava akımı içindeki halinin nasıl olduğunu anlamak lazımdı.

Bilimciler klasterizasyon üstüne çoktandır bilgi sahibidir. Ancak bu bilgilere dayanarak, deneylerin sonuçlarını izah etmek çabaları başarısız kalıyordu. Bilgisayarla modelleme çabalarının gösterdiği gibi, damlanın bir mikrometreden l00 mikrometreye kadar büyümesi süreci yüzlerce saati alması gerekirdi. Oysa ki,gerçekte yağmur bulutları daha çabuk oluşur ve yağmur yağmaya başlar.

Fizikciler bu olayı izah etmek için, bulutun tüm kesimlerinde ısı derecesinin aynı değil, kenarlarından birinin daha çok ısıtılmış olduğu şartlarda damlaların oluşumunu incelemeyi kararlaştırdı.

İncelemelerin gösterdiği gibi, bulutun değişik kesimlerindeki farklı ısı derecesi damlalar oluşumunu binlerce misli hızlandırır.

Bu süreç,yağışların niçin sanıldığından daha çabuk başlamasını izah etmek imkanını veriyor. Mihail Liberman”a göre, damla oğulcuklarının binlerce misli yoğunlaşması,damlaların çarpışma sıklığının milyonlarca misli artışına yolaçıyor. Turbulans da etkisini yapıyor. Damlalar çarpışırken birleşerek büyüyor. Sonuçta su kültesi onlarca dakika içindei kritik derecede artıyor ve yağmur yağmaya başlıyor.

Böylece bilimciler, gerçek süreçlerle uyuşan bir teorik modeli elde etmiş bulunuyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-05-2014 09:21 - 1870 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım