21-09-2013 tarihinde eklendi
Ruslar yakın gelecekte İnsan organı üretecekler
Rus bilim adamları insan organlarını üreterek çoğaltacak

 Rus bilim adamları, yakın gelecekte insan vücüdundaki organları üreterek çoğaltabilecek. Moskova’da ilk organ ve dokuların üçboyutlu baskısının yapılacağı biobaskı laboratuarı açıldı. Bundan böyle organ nakli daha hızlı, daha kolay ve insan için daha güvenli olacak. Donör organlarının yerini, hastanın kendi kök hücrelerinden üretilecek organlar alacak. Bu tür organlar organizmaya daha kolay uyum sağlar ve organ reddine yol açmaz.

Moskovalı bilim adamları, insan organlarının biyobaskısını öngören projeyi başlattı. “3D Bioprinting Solutions” laboratuarı şefi Prof. Vladimir Mironov, bugün itibariyle üç çeşit hücre içeren biyomalzemelerin elde edildiğini açıkladı.

Biyobaskıda insan kök hücre yığınları olan küreler kullanılıyor. Kürelerden beyojel üzerinde organ veya doku “basılıyor”. Hastanın kendi, “öz” kök hücrelerinden üretilecek organ, organizmanın sıkça reddettiği donör organlara göre organizmayla tamamen biyolojik bir uyum sağlayacak. Asıl bu nedenle biyobaskı, geleceğin teknolojisidir.

Vladimir Mironov, önce kan damarları resmi de dahil tüm anatomik ve doku özellikleri ile geleceğin organının bilgisayar modelinin hazırlandığını söyledi. Ardından hastanın yağ dokusundan kök hücreleri alınıyor. Bir sonraki aşamada organlar için inşaat malzemesi olan kök küreleri elde ediliyor.

Laboratuarın “know-how”su ise özel biyojeldir. Bilgisayar modeline uygun olarak “biyokağıt” üzerine damlayan kürelerin vaktinden önce biyoyazıcının kartuşunda ve püskürtücüsünde birbirine yapışmasını önlüyor. Hücre küreleri, ancak üretim tabakasına püskürtüldükten sonra tek bir tabaka oluşturmak için birbirine yapışmalı. Böylece tabaka tabaka üçboyutlu organ üretiliyor.

Prof. Mironov, “Birleşme, herhangi bir biyolojik sürecin etkisi olmadan sadece yüzey gerilim kuvvetlerinin etkisiyle gerçekleşiyor.” dedi.

Biyoyazıda basılan doku konstrüksiyonu, daha sonra biyoreaktöre yerleştiriliyor. Reaktörde dokuların olgunlaşmasını hızlandıran uyarıcılar bulunuyor.

Mironov, organın baştan kan damarları resmi ile basıldığını belirtti. Bunun için biyoyazıcının kartuşuna kan damarlarını oluşturan hücre yığınları dolduruluyor.

“3D Bioprinting Solutions” laboratuarı, Moskova’nın Vavilov Genel Genetik Enstitüsü ile işbirliği yapacak. Proje sahipleri, küreleri saniyede 10 bin damla hızıyla üretebilecek robot sistemini oluşturmayı planlıyor. Vladimir Mironov’a göre bu, “biyobaskı teknolojisini büyütmek için asgari bir kapasitedir.” dedi.

http://www.caferider.com.tr/ruslar-yakin-gelecekte-insan-organi-uretecekler_h10254.html