26-09-2013 tarihinde eklendi
Göktaşından bir parça bilim insanlarına teslim edildi


 Dalgıçlar tarafından Çebarkul gölünün dibinden çıkarılan göktaşı parçası, incelenmek üzere Çelyabinsk Devlet Üniversitesi’ne teslim edildi. Açıklamayı Radyasyon ve Ekolojik Güvenlik Bakanı Aleksandr Galiçin yaptı.

Bakanın sözlerine göre, gök cismine ait ana parça 4 Ekim’e kadar çıkarılması gerekiyor. Ancak dalgıçlar çalışmaları esnasında daha küçük parçalar da buluyor. Söz konusu 12 santimetrelik parça bilim insanları tarafından incelenecek.

Galiçin, “İmzalanan sözleşmeye göre elde edilen parçayı ilgili üniversiteye teslim ettik. Yedi gün içerisinde parçanın gök taşına ait olduğu doğrulanmalı. Ancak tüm deliller bunun bir gök cismi olduğunu gösteriyor.” dedi.

Gölün dibinden çıkarılan parçanın özel yapısı, ergime kabuk özellikleri ve manyetik özellikleri taşın bir gök cismine ait olduğunu gösteriyor.

Teoretik fizik kürsüsünde doçent olan Sergey Zamozdra, “Taşın üzerinde üç adet büyük iz de gözleniyor. Bu tür izler bir cismin atmosferde ergiyerek hareket ederken oluşur. Ayrıca, koyu maddeyle dolu küçük çatlaklar mevcut. Bu tür çatlaklar ise gök cisimlerinin bir biriyle çarpışması esnasında oluşur.” açıklamasını yaptı.

http://www.caferider.com.tr/goktasindan-bir-parca-bilim-insanlarina-teslim-edildi_h10282.html