27-09-2013 tarihinde eklendi
Mars'ta su buldu


NASA’nın Mars keşif robotu Curiosity’nin Kızıl Gezegen’in yüzeyinde su bulduğu bildirildi. İleride Mars'ı ziyaret edecek astronotlar, toprağı ısıtarak su elde edebilecek.  

Science dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın keşif robotu Curiosity, Mars yüzeyinde su buldu. Son keşfin, gelecekteki Mars misyonları sırasında su sorununu çözmesi umut ediliyor. Araştırmaya göre, Mars yüzeyinin yüzde 2'si su içeriyor.

Örnekleri inceleyen ve Mars'ta su bulunduğu sonucuna varan New York'taki Rensselaer Politeknik Enstitüsü'nden Laurie Leshin, gezegende bu kadar yüksek oranda su bulunmasının heyecan verici olduğunu kaydetti. Leshin, gelecekte gezegene insan gönderildiği takdirde, sadece Mars yüzeyinden alınan toprağın bir parça ısıtılmasının gerektiğini ve böylece su elde edilebileceğini belirtti.



Leshin, alınan toprak örneklerinin 835 dereceye kadar ısıtılmasıyla önemli oranda karbondioksit, oksijen, kükürt bileşiklerinin açığa çıktığını açıkladı.
 Mars'ın bugüne dek kutup bölgelerinin dışında, çok kuru bir çöl olduğunun sanıldığını belirten Leshin, Dünya yüzeyindekinden çok az da olsa, Kızıl Gezegen'de bulunan su miktarının yeni keşif araştırmaları için önemli kaynak sağladığını vurguladı.

Daha önce, Mars'ın sadece kutup bölgelerinde buz halinde su olduğu tespit edilmişti.

http://www.caferider.com.tr/mars-ta-su-buldu_h10294.html