11-10-2013 tarihinde eklendi
Gelecekte savaşlar su yüzünden çıkacak


 Dünya nüfusu arttıkça doğal kaynakları daha çok tüketiyor. İnsanların önümüzdeki yıllarda karşı karşıya gelebilecekleri bir numaralı sorun – küresel su sıkıntısıdır. Artık bugün içme suyunun fiyatı petrolünkinden daha yüksek. Zamanla susuzluk yeni dünya savaşına yol açabilir.

Yeni barajları inşa etme çabaları uluslararası çatışmaların meydana gelmesine neden oluyor. Bu arada Özbekistan, Duşanbe’nin Vahş Nehri üzerinde Rogun hidroelektrik santralini kurup suyun daha aşağıdaki bölgelere girmesini engellemesi halinde Tacikistan’a karşı açık açık savaş açma tehdidinde bulundu.

Afrika’daki durum benzer. Nil Nehrinin havzasını on ülke paylaşıyor, her ülke için su kaynaklarını tüketme kotası belirlenmiş. Ama daha somürgecilik döneminden beri su miktarının çoğunu Mısır almaktadır. Şimdiye kadar Kahire eski sözleşmeleri yeniden gözden geçirme ve diğer ülkeler için kotayı artırma önerilerini reddederdi. Ama bugün ülkenin durumunu içindeki kriz zayıflattı ve Etiyopya bundan faydalanmaya karar verdi. Onun topraklarından Nil Nehrinin ana su miktarını veren Mavi Nil çıkar. Addis Ababa işte orada baraj inşaat çalışmalarına başladı. Etiyopya’lılar, Nil sularıyla topraklarını sulama imkanını alınca dış gıda yardımından vazgeçebileceklerini iddia ediyorlar. Kahire Ekonomik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi uzmanı Ahmed Nacar, Etiyopya’nın bu hareketlerinin Mısırlıların sert tepkisini uyandırdığını kaydederek durumu şöyle yorumladı:

Etiyopya sorunu tek taraflı olarak çözmeye çalışıyor, bu da hep tehlikeli sonuçlar doğurur. Addis Ababa Mısır’a çoktandır ayrılmış tarihi Nil suyu kotasını kendi isteğiyle yeniden gözden geçirmeye çalışıyor. Bu arada bu sular binlerce yüzyıl boyunca bölgede yaşamı sağlıyor, toprakları suluyordu, Mısır’da insan varlığının garantisiydi’.

Mısırlılar su haklarını silahla savunmaya hazırlar. Bir Mısır şarkısında ‘Nil bir damla bile azalırsa kanımızın dökmesi gerekecek’ diye söyleniyor.

Bu arada su sıkıntısının olmadığı gibi görünen dünya bölgelerinin de su yüzünden saldırılara uğraması tehdidi var. Dünya nüfusu arttıkça gezegenin üretebildiğinden daha fazla doğal kaynakları tüketiyor. BM verilerine göre böyle giderse petrol rezervleri önümüzdeki 50 yıl, doğalgaz miktarı önümüzdeki 60 yıl için yetecek, 10 yıl sonra ise gezegenimizin nüfusunun yaklaşık yarısı acı içme su sıkıntısını yaşayacak. İşte o zaman yeni savaş kaçınılmaz olur. Dolayısıyla su yaşam kaynağı olmaktan çıkarak bir sürü devlerlerin varlığı için bir tehdide dönüşüyor.

http://www.caferider.com.tr/gelecekte-savaslar-su-yuzunden-cikacak_h10414.html