22-12-2013 tarihinde eklendi
NSA’in özel bilgileri nasıl topladı?


ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) özel bilgi toplamaya yönelik faaliyetin başlatılması ile ilgili gizli belgeler açıklandı.

Associated Press ajansının verdiği habere göre ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Ekim 2001 yılında dönemin ABD Başkanı George Bush’un, 11 Eylül’den hemen sonra başlatılan terörle mücadele programı çerçevesinde özel bilgilerin ele geçirilmesi talimatını verdiğini açıkladı. Programın, 2005 yılında iptal edildiğini belirtti.

Clapper’in yaptığı açıklamaya göre program, ABD Başkanı’nın özel talimatıyla her 30-60 gün uzatılıyordu. Daha sonra, programın yerini alan yabancı istihbarat servislerinin izlenmesi hakkında kanun, bilgi toplamak için özel gizli mahkemeden izin alınmasını öngörüyordu.

Federal Mahkeme, NSA’in özel bilgi toplama programını anayasaya aykırı ilan etmişti. ABD Başkanı’nın danışman grubu ise istihbarat faaliyetlerine ilişkin mevzuata 46 değişikliğin girilmesini önermişti. Aralarında, her bir bilgi toplama olayı için mahkemeden izin alınması ve toplanan malzemenin yönetim dışı kurumlara devredilmesi talepleri yer almıştı.

Amerikan mahkemesi, Yurtseverlik Yasası’nın 215. bölümü tarafından düzenlenen NSA’in bilgi toplama programının teröristlerin planlarını engellediğine dair çok az kanıtın olduğuna karar vermişti.

Davayı, tüm ABD vatandaşları adına insan hakları savunucuları açmıştı. Hak savunucuları, istihbarat kurumlarını, “milyonlarca sıradan Amerikalıya ait telefon konuşmalarını ve internet yazışmalarını masif, gelişigüzel ve yasadışı bir şekilde ele geçirmek” ile suçlamıştı.

http://www.caferider.com.tr/nsain-ozel-bilgileri-nasil-topladi-_h10836.html