13-01-2014 tarihinde eklendi
Doğu Asya’da neler oluyor?
Sular ısınıyor,çatışma riski artıyor

  Petrol ve doğalgaz zengini Güney Çin Denizi’nin yaklaşık üçte ikisini kendi karasuları olarak gören Çin’in aldığı önlemler bölgede gerilimi artırıyor. Çin yönetiminin kasım ayında hak iddia ettiği karasularında avlanmak isteyen yabancı balıkçılara izin zorunluluğu getirmesi bölge ülkelerinin tepkisine yol açmış, Çin’in Doğu Çin Denizi’nde uçuşa yasak bölge ilân etmesi Japonya ile gerilime neden olmuştu.

Diğer yanda Vietnam’ın Rusya’dan aldığı altı denizaltıdan ilki yeni yılla birlikte teslim edildi. Hanoi adı verilen Kilo tipi denizaltı ülkede bayram havasıyla karşılandı. Avustralyalı Vietnam uzmanı Carlyle A.Thayer, bu denizaltıların Vietnam’ın savunma kapasiteleri açısından büyük bir atılım olduğunu belirtiyor. New South Wales Üniversitesi’nden uzman Thayer, Vietnam ordusunun artık kara, deniz, hava ve denizaltı olmak üzere dört boyutta faaliyet gösterebileceğine işaret ediyor. Ülke böylece Endonezya, Singapur ve Malezya ile birlikte Güneydoğu Asya’nın denizaltı sahibi ülkeleri arasına girdi. Vietnam uzmanı Thayer, ancak ülkenin stratejik planlama, eğitimli denizaltı personeli ve teknik bilgi eksikliğine dikkat çekerek, denizaltıları etkin bir şekilde kullanabilmesi için daha en az 10 yıl Rusya’dan teknik desteğin gerekeceğini kaydediyor.

Ekonomi geliştikçe silahlanma artıyor

Vietnam denizaltı alımlarıyla aslında bölgedeki genel eğilime ayak uydurmuş oldu. Çin ilk uçak gemisini 2012 yılı eylül ayında Doğu Çin Denizi’ne indirmişti. Japonya da 2015 yılına kadar bir helikopter gemisi inşa etme planlarını açıklamıştı.

Alman Körber Vakfı’nın alanında tanınmış uzmanların katılımıyla kasım ayında düzenlediği konferansta da, Asya-Pasifik bölgesi genelinde yaşanan silahlanma ve askerî modernizasyon faaliyetleri masaya yatırıldı. Uzmanlara göre silahlanmadaki canlanmanın en önemli nedenleri ekonomik başarı. Bir yanda kıyı ülkelerinin yeni hammadde kaynaklarına ilgisi artarken, diğer yanda savunma harcamalarının artırılması için hareket alanı genişliyor. Bu nedenle de son yıllarda Doğu ve Güney Çin Denizi’ne kıyısı bulunan ülkeler arasında stratejik önem arz eden ada ve ada grupları konusunda anlaşmazlıklar baş göstermeye başladı.

"Denge kurulamaz"

Almanya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Berlin merkezli Bilim ve Politika Vakfı’ndan Asya uzmanı Gerhard Will bölge ülkelerinin donanmalarındaki silahlanma ve modernizasyon çalışmalarına şüpheyle yaklaşıyor. Çin’in tek başına 60 denizaltıya sahip olduğuna dikkat çeken Gerhard Will, Vietnam, Malezya, Singapur ve Endonezya’nın sahip olacağı 2 ila 6 denizaltının ciddi bir askerî denge oluşturmaya yetmeyeceğini vurguluyor. Will bu satın alımların daha ziyade iç siyasî güç gösterisi olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor.

http://www.caferider.com.tr/dogu-asyada-neler-oluyor-_h10963.html