30-01-2014 tarihinde eklendi
Snowden Nobel'e aday gösterildi


 CIA ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı eski çalışanı Edward Snowden, Norveç Parlamentosu’ndaki Sosyalist Sol Parti’ye mensup parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü için aday gösterildi. Norveç Haber Ajansı tarafından konuyla ilgili olarak bugün geçilen haberde, söz konusu girişimin eski Çevre Bakanı Baard Vegar Solhjell’e ve Solhjell ile aynı partiye mensup olan genç politikacı – müzisyen Snorre Valen’e ait olduğu bildirildi.

İlgili parlamenterler tarafından kaleme alınan ve Norveç Nobel Komitesi’ne gönderilen başvuruda şu sözlere yer verildi: ‘‘Snowden’in faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıkan geniş katılımlı toplumsal tartışma ve siyasi dönüşüm süreci, Dünya üzerindeki barışın sağlanmasına yönelik olarak devam eden sürece ve istikrar ortamına ciddi manada katkı yapmıştır. Snowden, güvenlik alanında milletlerarası işbirliğinin ‘‘karşılıklı güven’’ ve ‘‘şeffaflık’’ esaslarına dayanması gerektiği gerçeğine devletlerin yeniden dikkat etmesini sağlamıştır’’.

Snowden’in 2014’de verilecek olan Nobel Ödülü’ne bir kez daha aday gösterilmesi, Dünya kamuoyunun oldukça dikkatini çekti. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında İsveç Kraliyet Bilim Akademisi üyesi olan Stefan Svallfors da 2014 Nobel Barış Ödülü için Snowden’i aday göstermişti. Bu yıl verilecek olan Nobel Ödüllerine ilişkin başvuru tarihileri 1 Şubat’ta sona eriyor. Bu sebeple İsveçli bilim adamının geçtiğimiz yıl yaptığı başvuru, bu sene değerlendirmeye alınacak.

http://www.caferider.com.tr/snowden-nobel-e-aday-gosterildi_h11082.html