15-04-2014 tarihinde eklendi
Testler, prostat kanserini teşhiste yetersiz kalıyor


  Bilim insanları, prostat kanserinin evresini tespite yönelik testlerin, vakaların yarısında doğru sonuç vermediğini söylüyor.

Birleşik Krallık'ta yapılan araştırmada, 847 prostat kanserine, hastalığın seyrini teşhis etmek üzere yapılan mevcut testler uygulandı.

Testler sonucu, hastalardan 415'inin, yavaş büyüyen tümör türüne sahip olduğu saptandı. Ancak zamanla bu hastalardan 209'unun hastalığının, testin söylediğinden çok daha hızlı ilerlediği ortaya çıktı. Yani testler, hastaların yarısında hastalığın seyrini doğru tahmin edemedi.

Bilim insanları bu nedenle, prostat kanserini daha iyi teşhis eden testlere ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
Araştırma, tedavi yöntemi için önemli

Prostat kanseri, Birleşik Krallık'ta erkekler arasında en sık görülen kanser türü. Her yıl 41 bin 700 kişiye prostat kanseri teşhisi konulurken, 10 bin 800 kişi bu kanserden ölüyor.

Son araştırmada, Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, prostat kanseri hastalarını ameliyat olmadan önce ve sonra kontrol etti.

Araştırmayı yürüten cerrah Greg Shaw, hali hazırda uygulanan testlerde "sürpriz" oranda hastanın kanserinin tam olarak teşhis edilemediğinin ortaya çıktığını aktarıyor.

Bilim insanları bu nedenle, teşhis için kullanılan yöntemlerin geliştirilmesi ve mevcut prostat biyopsileri yerine, daha çok hücreyi inceleyen testlerin yapılması gerektiğini söylüyor.

Birleşik Krallık Prostat Kanseri Araştırma Direktörü Dr. Iain Frame de, hastalıkla ilgili en büyük sıkıntının, yetersiz teşhis olduğuna dikkat çekiyor. Hastalığın evresinin tam olarak saptanamamasının, doktor ve hastaları doğru tedavi yönetimini seçme konusunda da yanılttığına dikkat çekiliyor.

http://www.caferider.com.tr/testler-prostat-kanserini-teshiste-yetersiz-kaliyor_h11494.html