17-04-2014 tarihinde eklendi
Iğdır'da geleneksel yemek yarışması
Taş köfte birinci

    Iğdır’da “Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında yöresel yemek yarışması düzenlendi. Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Yöresel Yemek Yarışması”na protokolün yanı sıra çok sayıda yarışmacı, Besti Aydeniz Anadolu Meslek Lisesinden görevli Öğrenciler, Okul Müdürü Arif Işık, Kültür Turizm Müdür Yard. Nebi Işık, Şube Müdürleri Nezir Kumlay ve Muharrem Tenlik, Kütüphane Müdürü Emir Şıktaş ve vatandaş katıldı.

  Iğdır Kültür ve Turizm il müdürü Osman Engindeniz, 78 Bayanın katıldığı yemek yarışması çok güzel geçti. Bir birinden güzel yemekler ve çorbalar sergilendi. Iğdır’ın kültürel zenginliğinin yanı sıra yöresel yemeklerinin de meşhur olduğunu, yöresel yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılması ve yaygınlaştırılmasında kadınlara büyük görev düştüğünü belirtti. Müdür Engindeniz, Yöresel yemeklerimiz İran ve Azerbaycan yemek kültüründen etkilenerek daha da zenginleşmiştir.” dedi.

Konuşmaların ardından jüriler tarafından Yöresel Yemek Yarışmasında dereceye girenler belirlendi. Yarışmada, Taş Köfte kategorisinde 1. Mubayye Tuna, 2. Elif Varol, 3.Terpin Çetiner, 3. Meryem Timur olurken , Bozbaş’ta 1. Gökçen Bağrı, 2. Petek Varol, 3. Damla Güneş, 3. Nurdes Aktarım, seçildi. Çorbalarda ise 1. Elmas Varol, Songül Demirci, Ayşe Tatlı seçildi. Yarışmada dereceye girenlere Ödülleri İl Kültür ve Turizm il Müdürü Osman Engindeniz tarafından çeşitli hediyeler verilecek.

 Iğdır mutfağında et özellikle kırmızı et önemli yer tutuyor. Yemeklerin çeşitliliği ise göz kamaştırıcı. Yalnız etli yemekler değil, çorbalar, sebze yemekleri, tahıllar-erişteler, ekmekler, tatlılar, kurubaklagiller, Reçeller oldukça çeşitli olarak tüketiliyor. Katık aşı,bozbaş, kelecoş, hörre, helise, perzana, taş köfte, cızdık tadılması gereken yerel lezzetler arasında sayılabilir.

 Iğdır Yöresel Yemekleri

Çorbalar
QATIĞAŞI ( Pirinç ve lepe ile yapılır ) - KELECOŞ ( Patates,bulgur ve lepe ile yapılır ) - AYRANAŞI ( Bulgur, çeşitli ot, ayran ile yapılır ) HÖRRE ( bir nevi un çorbasıdır ) - SÜT HÖRRESİ ( Hörrenin süt ilave hali ) - SABAHAŞI ( Olmamış buğdayın dövülmüş hali " çiğden " yapılır. Çorbanın özelliğinin başında tandırda pişmesi gelir. Ayrıca diğer bir özelliği ise çok kaynamasıdır. O kadar kaynar ki malzemeler tanınmaz hale gelir.)- HELİSE ( tavuk veya hindiden sabahaşı gibi yapılır tek farkı iyice pişirilir. Malzemeler tanınmayacak hale gelir.) - PERZANA ( pirinç, et suyu, ve kuru erik ile yapılır. Yumurtalı yoğurt ile piştikten sonra terbiye edilir.)

Etli Yemekler
TAŞ KÖFTE ( Et dövme taşında tokmakla dövülür.) - TAVUK ŞORVA ( Öncelikle tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. İnce ince kıyılmış soğan ve tuz, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır. Lepenin pişmesi beklenir. Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır. Daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir. Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır.) - TANDIR ŞİŞ ( Şişe dizilen et ve sebzeler tandıra sarkıtılarak pişirilir ) - EKŞİLİ ( 1 orta boy kuru soğan veya yarım demet sebzi ?Yöresel bir ot? Et kuşbaşından biraz büyük parçalara ayrılıp tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. Diğer yanda yağ ile bütün bir soğan kavrulur. (Eğer sebzi varsa soğan kullanılmaz sebzi 2 cm büyüklüğünde doğranır ve yağla kavrulur.) Kavrulan limontuzu konularak tencereye boşaltılır. Daha sonra salça veya rendelenmiş domates, sarıkök, tuz eklenerek iyice pişirilir. Lepeler pişince ateşten alınır.) - İŞKEMBE KAVURMA - CIZDIK ( Koyunun kuyruğu iyice temizlenir. Küçük küçük parçalara kesilip bir tencereye konulur. Ateş üzerine alınarak kavrulur. Tuzu ekledikten sonra rengi pembeleşmeye başlayınca ateşten alınır. Ya sıcak tüketilir ya da çeşitli yemeklerde kullanılır. ) - PAÇA

Kurubaklagiller
BOZBAŞ

Sebze Yemekleri
YAĞ ŞORVASI ( Öncelikle tencerede yağ ve salça biraz kavrulur. Eğer domates varsa kabuğu soyulup küçük küçük doğranır. Yağla kavrulur, su eklenerek kaynatılır. Temizlenmiş pirinç ve dörde bölünmüş patatesler eklenerek biraz daha pişirilir. Tuz ilave edilir. Patatesler pişince ateşten alınır. ) - ETLİ SARMA - CILVIR ( Yabani bitki yemeğidir. Öncelikle kazayağları ve pirinçler ayıklanıp yıkanır. Kazayağları ince ince kıyılır. Sonra bunlar bir tencereye konulur. Tencere ateş üzerine alınır. Biraz pişirildikten sonra üstüne yumurtalar kırılır. Tuzu, margarini eklenerek karıştırılır. Üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Kapağı kapatıp, pişmeye bırakılır. Pişince ateşten alınır.) - SALMANCA ( Yabani bitki yemeğidir.Salmancalar temizlenip küçük küçük kıyılır. Tencereye su ve kıyılmış salmancalar konularak pişirilir. Pişen salmanca sıkılarak suyu çıkarılır. Daha sonra tavaya yağ konulur. Salmancalar kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılarak tuzu eklenir.) - OMACAŞI ( Yabani bitki yemeğidir.Evelikler temizlenip yıkanır. İnce ince doğranır. Doğranmış evelik börülce, margarin, salça, tuz ve üzerini iki parmak kapatacak kadar su ile beraber düdüklü tenereye konarak pişirilir. )

Tahıllar
EKŞİLİ PİLAV - KURU ÜZÜMLÜ PİLAV - KEKLİK ETLİ LEPELİ PİLAV - SÜTLÜ PİLAV - BÖRÜLCELİ BULGUR - EVELİKLİ BULGUR

Erişteler
TEREYAĞLI ERİŞTE (Tencereye su konur. Kaynayınca tuz eklenerek erişteler ilave edilir. Pişen eriştenin yüzünde ara ara oluşan köpükler bir kaşıkla alınır. Suyu iyice çekince ateşten alınır. Üstüne eritilmiş tereyağı gezdirilir. Bir süre dinlendirerek servis yapılır.)

Ekmekler
TAPAN ( Hamur lavaşta olduğu gibi hazırlanır. Fakat tapan yaparken genellikle süt kullanılır. Hazırlanan hamur mayalandırılıp lavaşla aynı büyüklükte bezelere ayrılır. Bezeler 7?8 mm inceliğinde 25?30 cm büyüklüğünde açılarak tandıra yapıştırılır. Kızarınca alınır. )

Tatlılar
FETİR ( Öncelikle ½ bardak sütte maya ezilir. 6 bardak una tuz maya eklenerek geri kalan sütle kulak memesinden yumuşak hamur hazırlanır ve mayalanmaya bırakılır. Diğer tarafta içi için yağ eritilir. Eritilen yağa un ilave edilip kavrulur. Pembeleşince şeker eklenir çok az su dökülerek yumuşak bir hamur haline getirilir. İçi bir tarafta soğutulurken, mayalanan hamur yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır. Ayrılan bezeler elle biraz açıldıktan sonra hazırlanan iç konulup tekrar beze haline getirilir. Tekrar elle 1 cm kalınlığında 15 cm çapında açılarak üstüne önceden hazırlanmış yoğurt yumurta sarısı karışımı sürülür. Tandıra yapıştırılır. Kızarınca alınır. )- KUYMAK ( Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. ?kepleme?: Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İrandan gelen bir karışımdır. )

Reçeller
PATLICAN REÇELİ ( Patlıcan bir gece önceden sönmemiş kireç suyuna yatırılır. Ertesi gün kireçli sudan alınır. Birkaç yerinden delinerek zey konmuş suda kaynatılır. Tam pişmeden alınır. Sonra süzgece konularak biraz soğutulur. Soğutulan patlıcanlar ele alınarak hafifçe sıkılır ve siyah suyu çıkarılır. Diğer tarafta şekerle su kaynatılır. Sıkılan patlıcanlar şekerli suya atılır. Limon suyu sıkılıp bir süre kaynatılır. Patlıcanlar şeffaflaşınca tırnak üzerine bir damla şurup dökülür, akmazsa ateşten alınır. Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur. )

http://www.caferider.com.tr/igdir-da-geleneksel-yemek-yarismasi_h11515.html