04-09-2014 tarihinde eklendi
İran Nükleer programı görüşmeleri yeniden başlıyor
İran'dan açıklamalar

 Genel nükleer anlaşmaya varmak için ümitli olduklarını ifade eden İran nükleer başmüzakerecisi, İran’ın Amerika’nın iyi niyetine kuşkulu olduğunu ifade etti.

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre, Paris’te Fransa 24 kanlına mülakat veren İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer başmüzakerecisi Seyyid Abbas Irakçi, kendisinin genel nükleer anlaşmaya varmak için iyi niyetli olduğunu ifade ederek, Amerika’nın iyi niyetine kuşkulu olduklarını dile getirdi.

Bazı istekler Cenevre nükleer anlaşmasına aykırı olmasına karşın onları da dikkate almaya çalıştıklarını dile getiren Irakçi, Amerika’nın İran’a yönelik yeni yaptırım kararı daha önce yapılan anlaşmaya aykırı olduğunu vurguladı.

Irakçi, İran’ın nükleer çalışmaları barışçıl olduğunu ve barışçıl kalacağının altını çizerek, müzakereler sürecinin yenilenme ihtimali az olduğunu belirtti. 

 Öteyandan Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve nükleer başmüzakereci Irakçi, Brüksel’den Paris’e geçti ve Fransa’nın5+1 grubundaki temsilcisiyle ikili bir görüşme gerçekleşti.

Irakçi, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’le birlikte geçen gün Brüksel’e gitmişti.

Bundan önce de Irakçi ve yine Dışişleri Bakanı Yardımcısı Macid Tahti Revançi yaklaşık bir ay önce Cenevre’de ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vandy Sherman ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Burns’la dört saatlik bir görüşme gerçekleştirmişti.

İki taraf geçen Kasım ayında Cenevre'de geçici bir anlaşma imzaladı. 20 Ocak'ta  yürürlüğe giren anlaşma  altı ay sonra sona erdi. Temmuz ayında, Tahran ve 5+1 gurubu anlaşma üzerinde çalışmak için 24 Kasım tarihine kadar müzakereleri uzatma kararı almıştı.

Görüşmelerin bir sonraki turu  bu ay New York'ta yapılacak.


 

http://www.caferider.com.tr/iran-nukleer-programi-gorusmeleri-yeniden-basliyor_h12525.html