09-04-2015 tarihinde eklendi
İran'dan AB'nin yeni yaptırım kararına tepki
“Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Efhem: “Bu karar, müzakere sürecini olumlu etkilemeyecek, güvensizliğe neden olacak”

TAHRAN – İran, AB'nin yeni yaptırım kararlarının nükleer müzakere sürecini olumsuz etkilediğini ve güven sorunu ortaya çıkardığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Efhem, AB'nin İran Ticaret Bankası ve 32 şirketi yeniden yaptırım listesine almasını değerlendirdi.
Yaptırımlarda ısrarın akıllarda soru işareti bıraktığını belirten Efhem, bunun diplomatik teamüllere ve geleneğe aykırı olduğunu kaydetti.
 
AB'nin kararını, 'siyasi' ve 'iyi niyetten uzak' olarak tanımlayan Efhem, “Nihai bir anlaşma için müzakerenin devam ettiği süreçte AB'nin yaptırım kararı alması Lozan'da oluşan havayı olumsuz etkileyecek” dedi.
AB'deki ilgili mahkemenin söz konusu yaptırım kararlarını yasal dayanaktan yoksun olduğu için iptal ettiğini hatırlatan Efhem, “Mahkemenin hükmüne kayıtsız kalınması üzüntü vericidir. Bu karar, müzakere sürecini olumlu etkilemeyecek, güvensizliğe neden olacak” ifadesini kullandı.
 
İran ve “5 artı 1” ülkelerinin 2 Nisan'da Lozan'da vardıkları çerçeve anlaşma, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını da öngörüyor.
BM'nin yaptırım kararlarının yanı sıra AB ve ABD de tek taraflı olarak birçok alanda yıllardır İran'a karşı yaptırım uyguluyor.
Tahran yönetimi, 1 Temmuz'a kadar imzalanması beklenen kapsamlı ve nihai anlaşmadan hemen sonra yaptırımların tamamen kaldırılması gerektiğini belirtiyor, bunu 'kırmızı çizgileri' olarak değerlendiriyor.
 
Kerim Gülbetekin
http://www.caferider.com.tr/iran-dan-ab-nin-yeni-yaptirim-kararina-tepki_h14184.html