24-10-2015 tarihinde eklendi
Zeynebiyede Şâm-ı Gariban (Garipler Gecesi)
Yüzlerce İmam Hüseyin Aşığı Aşura akşamı Hz. Zeyneb’e baş sağlığı vermek için Zeynebiye Cami’nde toplandı

Şam-ı Gariban (Garipler Akşamı) olarak bilinen ve Ehlibeyt esirleri için en zor gecede, şehit yakınlarınlarından kimi babasına, kimi kardeşine, kimi evladına, kimi bir başka yakınına ağıtlar yakıp feryadını yükselttiği gecede Zeynebiye Hz. Zeynebiye baş sağlığına gelen İmam Hüseyin aşıklarıyla doldu taştı.
 
Ehlibeyt Alimlerinden Ş. Ehat Talan’ın akşam ve yatsı namazını kıldırmasının ardından eza meclisine geçildi. Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz  konuşmasına İstanbul’un dört bir yanından Halkalı Aşura Meydanını dolduran Ehlibeyt dostlarına ve onların güvenliğini sağlayan Zeynebiye Güvenlik Ekibi ile Emniyet mensuplarına teşekkür ederek başladı.
 
Özgündüz’ün Hz. Zeynep’in  ve esirlerin Şam-ı Gariban akşamı yaşadığı mazlumiyeti göz yaşları içinde anlattı.
 
Özgündüz’ün ardından Azerbaycanlı Ehlibeyt Meddahı Seyyid Taleh Hz. Zeynep mersiyesini okudu.
 
Program okunan dualarla son buldu.
 
Şâm-ı Gariban (Garipler Gecesi)
 
Gariplerin (Kimsesizlerin) gecesi anlamına gelen bir tamlamadır. Yardan, yuvadan, sıladan ve vatanından ayrılarak başka bir bölgeye gelen ve burada akşamı sabah eden gurbet yolcuları için kullanılır. Ehl-i Beyt’ten geriye kalanlar ve cenaze sahipleri için ilk gece, Muharrem ayının onuncu gecesi yani AŞURA’nın gecesi ve sonrasında düzenlenen matem merasimlerinin genel adıdır.
 
 
 
 
http://www.caferider.com.tr/zeynebiyede-sm-i-gariban-garipler-gecesi_h15582.html