25-12-2015 tarihinde eklendi
Şam ve Pekin, 3 çözüm prensibinde anlaştı
Şam ve Pekin, 3 çözüm prensibinde anlaştı.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, davet üzerine gittiği Çin'de mevkidaşı Wang'le bir araya geldi. Muallim, Suriyeli tarafları bir araya getiren görüşmelerin bir sonraki ayağına katılmaya hazır olduklarını söyledi. Wang de iki ülkenin 3 ilke üzerinde mutabık kaldığını ve çözüm sürecinde bu ilkelere sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiğini belirtti.
 
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, daveti üzerine başkent Pekin’e gelen Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim’le bir araya geldi. İkili görüşme sonrasındaki basın toplantısında konuşan Muallim, 22 Ocak’ta BM’nin İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde düzenlenecek Suriye görüşmelerine katılmaya hazır olduklarını söyledi. Wang de Şam ile muhalifler arasındaki barış süreci için Çin ve Suriye’nin 3 ilke belirlediğini açıkladı. “Yaptığımız en önemli anlaşma, Suriye krizinin çözümünde bu 3 ilkeye bağlı kalınması” diyen Wang, bu ilkelerin neler olduğunu şöyle sıraladı: “Öncelikle krizin siyasi çözümünün genel gidişatına sıkı sıkıya bağlı kalmamız gerekiyor. İkinci olarak Suriye’nin geleceğine Suriye halkının kendisi karar vermeli. Üçüncüsü de BM taraflar arasında arabuluculuk görevi yapmalı.”
 
Çözüm sürecinde bu ilkelerin gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Wang, Suriye hükümetinin barış sürecini ilerletmek için farklı bölgelerde ateşkes ilan edilmesini göz önünde bulundurmaya hazır olduğunu söyledi. Wang ayrıca Muallim’le ateşkes ve insani yardım gibi tüm tarafları ilgilendiren pek çok konuyu konuştuklarını belirtti.
 
ÇİN'DEN 6 MİLYAR DOLARLIK YARDIM
Bu arada Wang, Çin'in Suriye'ye 40 milyon yuan'lık (6 milyon dolar) insani yardım yapacağını duyurdu.
http://www.caferider.com.tr/-sam-ve-pekin-3-cozum-prensibinde-anlasti_h15790.html