04-01-2016 tarihinde eklendi
BM: “İdamlar Dehşet Verici!”
Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan hükümeti tarafından Ayetullah Bakır El Nemr’in idam edilmesini ‘dehşet verici’ olarak tanımladı.

Ayetullah Bakır Nemr'in Suudi yönetimi tarafından idam edilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da Nemr'in idam edilişine tepki gösteren bir açıklamada bulundu.
 
Moon, 'Suudi Arabistan'ın Ayetullah Bakır Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin kendisini dehşete düşürdüğünü' belirtti.
 
Ban Ki-Moon, Riyad yönetiminin idamlarından sonra bölgede olası gelişmeler için de, 'sükunet ve itidal' çağrısında bulundu.
 
Genel Sekreter'in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Ayetullah Nemr'in yargılanma süreçlerinin adil olmadığı yönünde ciddi endişeler taşındığına da dikkat çekildi.
 
Açıklamada, Ban Ki-moon'un çeşitli vesilelerle Suudi Arabistan yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde Ayetullah Nemr ve diğer siyasi tutuklulara verilen idam cezalarının kaldırılması yönünde telkinde bulunduğu da hatırlatıldı.
 
Ban Ki-Moon, en son Ekim 2015'te Suudi rejimine çağrıda bulunarak Ayetullah Nemr'e verilen idam cezasının kaldırılmasını talep etmişti.
 
Suudi Arabistan'ın idamları, uluslararası insan hakları savunucusu kurum ve kuruluşların da tepkisini çekmeye devam ediyor.
 
İRAN YARGI KURUMUNDAN DA TEPKİ GELDİ
 
İran İnsan Hakları Merkezi, uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, Arabistan'ın Yemen'e saldırısı, bu ülkenin terör örgütlerine destek sağlaması ve Arabistanlı İslam alimi Ayetullah Nemr'in idam edilmesi karşısında kesin tavır takınmasını istedi.
 
İRNA'nın bildirdiğine göre, merkez, Suudi rejimi Şeyh Nemr'le ilgili yapılan tüm İslami, bölgesel ve uluslararası tavsiyelere rağmen bu tavsiyelerin hiç birini dinlemeyerek, tek suçu ülkede özgürlük ve insan hakkı isteyen ve halkın haklarının ihlal edilmemesini istemek olan bu din alimini idam ettiğini belirtti.
 
İran İnsan Hakları Merkezi, sürekli olarak dünyanın muhtelif yerlerinde insan hakları ihlallerinden dem vuran ve bildiri üstüne bildiri yayınlayan uluslararası kurum ve kuruluşların, niçin Şeyh Nemr'in Arabistan'da Suudi rejimi tarafından idam edilmesi karşısında sessiz kaldığını sordu.
http://www.caferider.com.tr/bm--idamlar-dehset-verici_h15883.html