18-07-2016 tarihinde eklendi
Dünya Genelinden Türkiye'deki Darbe Girişimine Tepkiler
Türkiye'de önceki gün gerçekleştirilen başarısız darbe girişimi sonrasında dünya genelinden darbeye direnen Türk halkına destek mesajları geldi. En anlamlı tepki ise "Türk halkı bundan böyle bölgede darbeler döneminin kapandığını kanıtladı" diyen İran ve Azerbaycan'dan geldi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türk halkının demokrasi ve seçilmiş hükümetini cesurca savunması bölgede darbelere yer olmadığının ve teşebbüslerin de başarısızlığa mahkûm olduğunun kanıtıdır” ifadelerini kullandı.
 
 Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bugün ülkenin batısında yer alan Kirmanşah vilayetinde bölge sakinlerine hitaben yaptığı konuşmada Türkiye’deki darbeye işaretle, hala bölgede bazılarının darbe ile yönetimi değiştirebileceklerini ve tank, top, uçak ve helikopterle demokratik yollarla seçilmiş bir yönetimi devirebileceklerini düşündüklerini esefle dile getirdi.
 
 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan, “Ukrayna, Türkiye Cumhuriyeti halkını ve demokratik, seçilmiş yönetim organlarını kararlı bir şekilde destekliyor” açıklaması yapıldı.
 
 Katar Dışişleri Bakanlığı, askeri darbe girişimini kınarken, “Yaşananlar ‘kanunsuz’ bir girişimdir” açıklamasında bulundu. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, Katar’ın, anayasal meşruiyetin korunması, hukukun uygulanması, güvenlik ve istikrarın muhafazası için alınacak her türlü önlemde Türkiye’nin yanında olduğunu dile getirdi.
 
 Japonya Başbakanı Shinzo Abe, “Demokrasiye saygı duyulmalı” çağrısı yaptı. Türkiye’deki durumun bir an önce düzelmesini umduklarını aktardı.
 
 Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’deki durumu yakından takip ediyoruz ve umarız Türkiye en kısa sürede düzen ve istikrara geri kavuşur.”
 
 Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı “Kardeş Türk halkı ve devletinin yanında olduğumuzu beyan ediyoruz” açıklaması yaptı.
 
 Pakistan Başbakanı Navaz Şerif “Türkiye’de halkın iradesi ile oluşan demokratik sistemi ve demokratik yollardan seçilmiş liderliği destekliyoruz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü yıkma girişimini kınıyoruz” dedi.
 
 Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’deki durumu yakından takip ediyoruz ve umarız Türkiye en kısa sürede düzen ve istikrara geri kavuşur.”
 
 Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, İstanbul ve Ankara’daki darbe girişimine ilişkin, “Ordunun görevi devletini korumaktır, başka bir şey değil. Ordunun kontrolü eline alma hakkı yoktur.” dedi.
 
 Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “demokrasiye yapılmış bir saldırı” olarak nitelendirilen girişimin başarıyla püskürtülmesinden ötürü Türk halkı ve yönetimi kutlandı.
 
 Filistin İslamî Cihad Hareketi yaptığı açıklmada, darbeye karşı zafer kazanan Türkiye halkını tebrik ettiklerini ve Türkiye’deki meşru hükümetin yanında olduklarını ifade etti.
 
 Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, darbe girişimine ilişkin Türk hükümetini ve demokrasisini desteklediklerini söyledi. 
 
 Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, darbe girişimini kınadı.
 
 Son olarak BM Güvenlik Konseyi'nin ise Türkiye’deki darbe girişimini kınayan bir bildiri yayımlaması bekleniyordu. Fakat bu bildirinin darbeci general Aldülfettah El-Sisi yönetimindeki Mısır tarafından engellendiği öğrenildi.
 
http://www.caferider.com.tr/dunya-genelinden-turkiye-deki-darbe-girisimine-tepkiler--_h17268.html