20-07-2016 tarihinde eklendi
Erdoğan'dan Obama'ya; 'Gülen'i iade edin'
ABD Başkanı Obama, 15 Temmuz darbe girişimine yönelik olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede Fethullah Gülen'in iadesinin de konuşulduğu öğrenildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 'Türkiye, Gülen için resmi iade talebinde bulundu' denildi.
 
Aynı açıklamada, Obama'nın Erdoğan'a, darbe girişimiyle ilgili ABD'nin her türlü desteği vereceğini söyledi.
Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama'dan, 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu Fethullah Gülen'in iade durumunun da konuşulduğu öğrenildi.
Ayrıca, Obama'nın Erdoğan'a, yürütülen soruşturmada "demokratik değerlere saygılı olun" mesajını ilettiği ifade edildi.
 
BEYAZ SÖZCÜSÜ: RESMİ BAŞVURU ULAŞTI
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili resmi başvurunun kendilerine ulaştığını ve değerlendirme sürecinin başladığını bildirdi.
Sözcü Earnest, günlük basın toplantısında başarısız darbe girişimi ve Gülen'in iade talebi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Earnest, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın sabah saatlerinde bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Başkan Obama, 'ABD'nin, Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş sivil yönetimine olan güçlü bağlılığını' bir kez daha vurguladı." ifadelerini kullandı.
 
Görüşmede Gülen'in iadesiyle ilgili konuların da konuşulduğunu kaydeden Earnest, iadeyle ilgili Türk hükümetinden, ilgili belgelerin bu sabah saatlerinde elektronik ortamda ulaştığını ve Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının başvuruyu değerlendirmeye başladığını açıkladı.
 
Earnest, başvurunun iki ülke arasındaki iade anlaşmasının maddelerine ve Amerikan yasalarına göre en hassas şekilde değerlendireceğini vurguladı.
Sözcü Earnest şunları söyledi:
"ABD teröristleri desteklemez. ABD, demokratik olarak seçilmiş yönetimleri devirme komplosu kuran kişileri de desteklemez. ABD hukukun üstünlüğü ilkesine bağlıdır. Biz, iade anlaşmasında belli olan süreçlere uygun şekilde hareket edeceğiz."
 
Belgelerin değerlendirme sürecinin sonucunda ortaya çıkacak durumun, tamamen hukuki bir süreç olacağını ifade eden Earnest, bu noktada federal bir hakimin de değerlendirmede yer alacağını bildirdi.
http://www.caferider.com.tr/erdogan-dan-obama-ya--gulen-i-iade-edin-_h17287.html