07-03-2017 tarihinde eklendi
Musul’da Valilik Binası IŞİD’den Kurtarıldı
Uluslararası haber ajanslarının son dakika olarak duyurduğu habere göre, kent merkezinin batı yakasında yer alan valilik ve diğer resmi binalara askerler girdi.

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u IŞİD’den temizleme operasyonunda çok önemli bir adım atıldı.
 
Dün gece başlayan çatışmalarda bu sabah valilik binasının da aralarında bulunduğu resmi binalara ulaşan ordu birlikleri, onlarca teröristi öldürdü ve bölgeyi kurtardı.
 
Irak ordusundan “Özel kuvvetler IŞİD’in son kalesi Musul’daki en önemli hükümet binasını geri aldı” açıklaması geldi.
 
Eski şehir merkezindeki hükümet binalarına son birkaç yüz metre kaldığı dün duyurulmuştu.
 
Irak ordusunun acil müdahale birimi komutanı Korgeneral Raid Şevket Cevdet’e göre, hükümet binalarında kontrol sağlanması Musul’un stratejik olarak yeniden geri alınmasının yüzde 80 oranında tamamlandığı anlamına gelecek.
 
Hürriyet Köprüsü dün alınmıştı
 
Güneyden eski şehir merkezine doğru ilerleyen birlikler, Dicle Nehri üstündeki Hürriyet Köprüsü’nü de dün geri almıştı. Köprü, hükümet binalarına yakın bir konumda bulunuyor. Dicle üzerinde bulunan beş köprüden en güneyde olan Dördüncü Köprü geçen hafta kurtarılmıştı.
 
Dün ayrıca Simud ve Mensur mahalleri de tamemen IŞİD’den temizlenmişti.
 
Bazı mahalleler tamamen boşaldı
 
El Tayran, Vadi Hacer ve El Gizlani semtleri ise tamamen boşaldı, bölgede yaşayanlar canını kurtarmak için çatışmalardan kaçtı. Musul’da geçen hafta yerlerinden olan sivillerin sayısı 40 bini aştı.
 
17 Ekim’de başlayan büyük operasyonda bugüne kadar evlerinden olan sivillerin sayısı 300 bine yaklaştı. Irak Göç Bakanlığı, çatışmalardan kaçan 100 bin kişinin barınabilmesi için çadır kent kuruyor.
 
Batı yakası operasyonu başlamadan terör örgütünün elinde 750 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyordu.
 
Yenilgiyi haber veren kayıplar
 
Üçüncü haftasına giren batı yakası operasyonunda geçen hafta Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı.
 
Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü’nü geçen hafta kaybetmiş ve şehrin içine doğru çekilmişti.
 
Musul’un merkezinde şu an 3 bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.
 
IŞİD, Irak’taki topraklarının yüzde 63’ünü kaybetti
 
Musul, terör örgütü IŞİD’in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul’un yanı sıra Rakka’da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı’yla 23 Şubat tarihinde geri alındı ve ilçe çevresindeki kasabalardan da teröristler temizlendi.
 
IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014’ten bu yana Irak’ta kaybettiği alan ise yüzde 63. Irak’ta Felluce, ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul’u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka’ya sıkışacak.
http://www.caferider.com.tr/musulda-valilik-binasi-isidden-kurtarildi_h18816.html