01-05-2017 tarihinde eklendi
Taksim’de 1 Mayıs Yasağı; Meydana Girişe İzin Verilmiyor
1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl Olağanüstü Hâl (OHAL) koşullarında Türkiye’nin dört bir yanında bugün kutlanıyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Mayıs’ı İstanbul Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlama kararı alırken, Hak-İş, Türkiye Kamu Sen ve Memur Sen de 1 Mayıs için kutlama, etkinlik kararlarını belirledi. 1977’de 34 kişinin hayatını kaybettiği Kanlı 1 Mayıs’tan beri tartışmaların odağında yer alan Taksim Meydanı ve çevresi bu yıl da kutlamalara kapalı… İstanbul genelinde 30 bin polis görevlendirilirken, Taksim Meydanı’na girişe izin verilmiyor. Binlerce polisin konuşlandığı Taksim’de İstiklal Caddesi’ne de geçiş yok.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Devrimci Yolda Özgürlük, Emek ve Özgürlük Cephesi, Maltepe Sokak Kültür Derneği, Mücadele Birliği Platformu, Partiza, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Dayanışma Platformu ve Birleşik Devrimci Parti ise Taksim’de buluşacaklarını duyurmuştu.
 
İstanbul’da kutlamalar Bakırköy’de
 
1 Mayıs’ı Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlayacak  DİSK, KESK, TMMOBve TTB’nin yaptığı ortak açıklamada, “Olağanüstü Hal’e, Kanun Hükmünde Kararnamelere ve tek adam rejimine, kıdem tazminatı gaspına, taşeron köleliğine ve kamu emekçilerinin iş güvencesinin kaldırılmasına hayır demek için 1 Mayıs’a” çağrısında bulunuldu.
 
 Ankara’da iki miting
Ankara’da da Kolej Meydanı ve Tandoğan’da iki ayrı miting düzenleme kararı alındı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Kolej’de toplanacak. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ise resmi internet sitesinde 1 Mayıs’ta Tandoğan çağrısında bulundu:
 
“Türk İş her türlü demokrasi dışı girişime ve kıdem tazminatı saldırısına karşı tüm halkımızı 1 Mayıs’ta tüm halkımızı Tandoğan Meydanı’na davet ediyoruz.”
 
Moğollar İzmir’de sahne alacak
 
İzmir’de 1 Mayıs kutlamaları DİSK, KESK, TMMOB, Türk-İş, Birleşik Kamu İş, İZSMMMO, Liman-İş İzmir Şube çağrısıyla Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak. İzmir Limanı, Konak, Cumhuriyet Meydanı toplanma noktaları olarak belirlendi. Konak ve Liman yönünden iki ayrı yürüyüş kolu oluşturulacak. Miting alanındaki program 14.00’te başlayacak. Ortak hazırlanan metin DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı tarafından okunacak, konuşmaların ardından Moğollar grubu sahne alacak.
 
Diyarbakır’da adres İstasyon Caddesi
 
Diyarbakır’da 1 Mayıs mitingine katılım çağrısı yapan sendika ve meslek odalarının temsilcileri de İstasyon Caddesi’nde yapılacak kutlamaya katılım çağrısı yaptı. 
 
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Sözcüsü Üzeyir Evrenk, 2015’ten bu yana ülkede hiç olağan olmayan günler yaşadıklarını belirterek, coğrafyalarında sürekli “savaş, ölüm ve katliamlar yaşandığını” söyledi. Evrenk, “Tüm işçileri, emekçileri ve halkımızı Amed Newrozu ve 16 Nisan’ın ‘hayır’ ruhuyla 1 Mayıs alanına bekliyoruz. 1 Mayıs’ta tüm emekçi kadınların, gençlerin, yoksulların, işçi sınıfının yapılacak kutlamalarda yer almaları gerekiyor” dedi. 
 
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Üyesi, Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak da, “İşçi haklarının ve cinayetlerinin sonlandırmasına güçlü karşı çıkmalıyız. Emekçi ve işçiler dışında da herkesin 1 Mayıs alanına gelip destek vermesini bekliyoruz. Bizler TMMOB olarak her sene olduğu gibi yine alanlarda olacağız. Coşkulu bir şekilde 1 Mayıs’ı kutlayacağız. Tüm emekçileri, mühendis, mimar ve şehir planlayıcılarını mitinge bekliyoruz” dedi.  
 
HAK–İŞ “Erzurum” dedi
 
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) “1 Mayıs’ta, Erzurum’da, 81 ilde ve tüm Türkiye’deyiz” açıklaması yaptı. Konfederasyon Erzurum merkezli kutlamalardaki taleplerini, “Taşeron işçilere kadro, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmesi, kamu sözleşmelerinin hızla, sosyal diyalogla ve çalışanların talepleri doğrultusunda çözülmesi” şeklinde sıraladı.
 
Türkiye Kamu Sen Eskişehir’de,
Memur Sen Kütahya’da
 
Türkiye Kamu Sen 1 Mayıs’ı Eskişehir Odun Pazarı Meydanı’na kutlayacak. Türkiye Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk, 1 Mayıs’a ilişkin şu açıklamayı yaptı:
 
“Kadrosuz, güvencesiz istihdam çabaları, her geçen gün artan işsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik, kamudaki gayri ahlaki yöntemler ve tüm sorunları dile getirmek için kamu çalışanlarını 1 Mayıs’ta Eskişehir’de yapacağımız kutlamaya davet diyorum. Kadrosuz, güvencesiz çalışmanın neredeyse asıl istihdam biçimi haline getirilmek istendiği, işsizliğin yüzde 13’e yükseldiği, gelir dağılımı adaletinin sağlanamadığı, yandaş kadrolar oluşturmak için her türlü gayri ahlaki ve hukuki mevzuatın çıkarıldığı ülkemizde, bu uygulamalara sessiz kalınamaz.”
 
Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da 1 Mayıs’ı Kütahya Zafer Meydanı’nda kutlayacaklarını duyurdu. Yalçın, gündeme getirecekleri talepleri şu şekilde sıraladı:
 
“Ek ders tutarı ve ek ödemede oran artırılsın, döner sermaye adaleti sağlansın, İLİTAM’a kontenjan artsın, sınavsız geçişin yolu açılsın, kamudaki tüm 4/B ve 4/C’li sözleşmelilere kadro verilsin, Sosyal Denge Tazminatı sözleşmelerine getirilen her türlü kısıtlamalar kaldırılsın, tarımda ÜTP mahsuplaşması, ormanda rotasyon kaldırılsın, döner sermayeden pay istiyoruz, PTT VE TRT’de yüzde 20 oranında çalışanlara kâr payı dağıtılsın, gece tazminatı verilsin, dini ve milli bayramlar ile hafta sonu tatillerinde nöbet tutanlara nöbet ücreti ödensin, emeklilere aile yardımı ödensin.” 
 
Taksim kapalı
 
İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na izin verilmemesi nedeniyle kapatılan yol ve iptal edilen toplu taşıma seferlerini açıkladı.
 
Buna göre saat 05.00 itibariyle sadece Osmanbey, Taksim ve Şişhane Metro istasyonları kapalı kalacak; metro, bu istasyonlardan transit geçiş  yapacak. Kabataş-Taksim Füniküler hattı ve Karaköy-Tünel Füniküler hattı ile Beşiktaş, Kabataş ve Karaköy İskeleleri (Dentur ve Turyol İskeleleri dahil) hizmet vermeyecek.
 
Valilik sitesinde yer alan açıklamada “İşçi ve emekçilerimizin, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve haklarına sahip çıkılması Devletimizin her zaman öncelikli konuları arasında yer almıştır. 1 Mayıs’ın işçi ve emekçilerimizle huzur ve barış içerisinde kutlanmasını sağlamak amacıyla tedbirler alınmıştır. İşçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlar; vatandaşlarımızdan, izin verilen alanlar dışında yapılan toplanma çağrılarına itibar etmemeleri, resmi kurumlarımızın ve görevli personellerin ikaz ve uyarılarını dikkate almaları ve alınan tedbirlerin uygulanması esnasında kurallara uymaları hususlarında destek, anlayış ve hassasiyet beklentimizi ifade ederiz” denildi.
 
İptal edilen seferler
 
Açıklamada yer alan bilgiler şöyle:
 
* İl genelinde 30 bin 101 Emniyet mensubu görev alacak.
 
* Saat 05.00 itibariyle sadece Osmanbey, Taksim ve Şişhane Metro istasyonları kapalı kalacak; metro, bu istasyonlardan transit geçiş yapacak. Kabataş-Taksim Füniküler hattı ve Karaköy-Tünel Füniküler hattı ile Beşiktaş, Kabataş ve Karaköy İskeleleri (Dentur ve Turyol İskeleleri dahil) hizmet vermeeycek.
 
*  İptal edilen seferlerin haricinde toplu ulaşım vasıtaları hizmetlerine devam edecek.
 
Kapalı yollar
 
*  1 Mayıs 2017 Pazartesi günü saat 04:00’dan kutlamalar sona erene kadar kapatılacak yollar şöyle:
 
Bakırköy İlçesinde Trafiğe Kapatılacak Yollar:
 
* İncirli Caddesi,
 
* Olgunlar Sokak,
 
* İsmail Erez Bulvarı,
 
* Ekrem Kurt Bulvarı,
 
* Fikret Yüzaltı Caddesi,
 
* Bahçesaray Sokak,
 
* Sayfiye Sokak,
 
* Pembeay Sokak,
 
* Pelinli Sokak,
 
* Akıl Hastanesi Caddesi.
 
Alternatif Güzergahlar:
 
* D-100 Kuzey-Güney,
 
* Sahil Kennedy Caddesi,
 
* Yüce Tarla Caddesi,
 
* İskele Caddesi,
 
* Prof. Turan Güneş Caddesi,
 
* Karabal Caddesi,
 
* Dr. Tevfik Sağlam Caddesi.
 
Beyoğlu İlçesinde Trafiğe Kapatılacak Yollar:
 
* Tarlabaşı Bulvarı,
 
* Mete Caddesi,
 
* Gümüşsuyu Caddesi,
 
* Sıraselviler Caddesi,
 
* Halaskargazi Caddesi,
 
* Cumhuriyet Caddesi,
 
* Feriköy ile Dolmabahçe arası tüneli (gidiş-geliş).
 
Alternatif Güzergahlar:
 
* Unkapanı Köprüsü’nden ve Perşembe Pazarı’ndan gelen akım, Kasımpaşa ve Karaköy istikametine yönlendirilecek.
 
* Kasımpaşa’dan gelen akım, Tuz Ambarı ışıklardan Hasköy ve Karaköy istikametine yönlendirilecek.
 
* Dolapdere’den gelen akım, Divan Kavşağı’ndan ve Tünel üzerinden Şişli istikametine veya Stat üzerinden Beşiktaş istikametine yönlendirilecek.
 
* Dolmabahçe Gazhane Caddesi’nden gelen akım, Gümüşsuyu’na verilmeden Beşiktaş veya Karaköy istikametine yönlendirilecek.
http://www.caferider.com.tr/taksimde-1-mayis-yasagi-meydana-girise-izin-verilmiyor_h19186.html