29-07-2017 tarihinde eklendi
Caferi: Suriye’nin Golan’daki Egemenlik Hakkı Tartışma Konusu Bile Olamaz
Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşşar el Caferi; işgalci İsrail otoriteleri ve güçlerinin uluslar arası terör örgütleri listesinde yer alan Nusra Cephesi ve IŞİD dahil Suriye’de teröre muhtelif tür desteğini ve bu teröre karşı savaşan Suriye ordusuna saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.

BM Güvenlik Konseyinin Ortadoğu’daki durumlara ilişkin düzenlediği oturumda Suriye beyanını okuyan Caferi, Filistin halkının kendi geleceğini belirlemesi ve bağımsız devletini kurma başta olmak üzere meşru haklarını almasında Suriye’nin destekleyici ilkeli tutumunun bir kez daha altını çizdi. Caferi Filistinlilerin meşru topraklarının tamamında başkenti Kudüs olan bağımsız devletini kurmalarının yanı sıra Filistinli tüm mültecilerin topraklarına dönme haklarına desteği konusunda Suriye’nin ilkeli ve sabit tutumunu vurguladı. Filistinli mültecilerin diyarlarına dönme haklarını garantileyen 1948/194 sayılı BMGK kararına dikkat çeken Caferi; bu kararın ne zaman aşımı ne yerleşim kolonileri ne dayatma ve asimile etme politikaları ne de hiçbir şekilde geçersiz kılınamayacağının altını çizdi.
 
Suriye’nin Daimi Temsilcisi Caferi işgalci İsrail otoritelerinin son zamanlarda Aksa Mescidine yönelik dayatma ve ihlallerine de dikkat çekerek, bunlara son verilmesi için BM ve BMGK’nin sorumluluğunu üstlenip gerekli etkin icraatları alması talebinde bulundu.
 
İsrail’in işgali altındaki Golan topraklarına ilişkin dayatmalarına da vurgu yapan Caferi; son olarak Golan topraklarında yerel meclisler seçimleri yapmaya ilişkin kararının hiçbir meşruluğu olmadığını belirtti. Caferi 1981/497 sayılı BMGK kararının İsrail’in Golan topraklarına işgalini açık ve net bir şekilde gayrimeşru olarak nitelendirdiğinin altını çizdi. BM ve BMGK’nin Golan’a ilişkin tüm kararlarının bu toprakların Suriye toprakları olduğunu net bir şekilde vurguladıklarına dikkat çeken Caferi, İsrail’in Golan ve halkına bulunduğu tüm dayatma ve ihlallerin açık ve net olarak uluslar arası kararlara karşı ihlal teşkil ettiğini kaydetti.
 
Caferi Suriye’nin, Golan topraklarına ilişkin İsrail’in tüm dayatma ve kanunsuz icraatlarını mutlak bir şekilde reddettiğini ifade ederken, Golan topraklarının ezelden beri Suriye toprakları olup Suriye toprakları olacak kalacağının altını çizdi. Suriye’nin Golan topraklarındaki hakları ve egemenliğinin hiçbir koşul altında ve hiç kimse tarafından tartışma konusu bile olamayacağını vurgulayan Caferi; Suriye’nin bölünmez bir parçası olan bu toprakların er yada geç anavatanı Suriye’ye döneceğini belirtti. Caferi Suriye’nin, Suriyeli tüm esirlerin serbest bırakılmaları konusunda gereken icraatların derhal alınmasını da talep ettiğini ifade etti.
http://www.caferider.com.tr/caferi--suriyenin-golandaki-egemenlik-hakki-tartisma-konusu-bile-olamaz_h19751.html