29-07-2017 tarihinde eklendi
Yemen’de Katliam Artıyor İnsanlık Ölüyor
Arabistan rejimi yayılmacı ve savaş çığırtkanlığına yönelik politikaları ve Batılı devletlerin himayeleri ile iki yılı aşkın bir süredir Yemen milletini katliam ediyor ve her geçen gün biraz daha bu insanların yaşam alanını daraltıyor.

Yemen halkı Suud rejimi ve müttefiklerinin askeri saldırıları ve bu saldırıların sonucu olan yıkım, avarelik ve kıtlıktan başka son günlerde ülkeleri bir kabus gibi saran kolera salgını ile pençeleşiyor.
 
Yemen Arap dünyasının en yoksul ülkesidir. Yemen nüfusu ise yaklaşık 25.5 milyon kadardır. Bu insanlardan en az 18 milyonu acil insani yardımlara muhtaç durumdadır ve 7 milyonu da kıtlık tehdidi altında yaşam mücadelesi vermektedir.
 
Ancak Suud rejimi ve müttefiklerinin Yemen topraklarına yönelik barbarca saldırılarının doğurduğu kıtlık ve açlık ve sivil katliamları ve Yemen’in altyapı tesislerinin tamamen çökmesinden başka son günlerde bu ülkeyi kolera salgını da tehdit etmeye başladı. Şimdi kolera hastalığı büyük bir hızla Yemen topraklarına yayılıyor ve şimdiye kadar da başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere çok sayıda Yemenli vatandaşın canını aldığı gözleniyor.
 
BM insani yardım üst düzey koordinatörü Stephen O’brien BM güvenlik konseyine sunduğu raporunda şu ifadelere yer veriyor: Yemen’in krizin gölgesinde olmadığı yönündeki sözler doğru değildir, zira kriz Yemen’in her tarafını sarmıştır, üstelik hepimizin gözü önünde ve bunun bedelini ödeyenler sıradan insanlardır. İşin daha da kötüsü, münakaşanın kıtlık tehdidini körüklemesi ve tehdide ivme kazandırmasıdır. Yemen kuraklıkla karşı karşıya değildir. Eğer Yemen’de savaş olmasaydı, kıtlık, bedbahtlık, hastalık ve ölüm de olmazdı.
 
Dünya sağlık örgütü Yemen’de kolera salgını yüzünden halk arasında ölüm oranı arttığını ve geçen Nisan ayından beri kolera hastalığı yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 1800’e ulaştığını açıkladı. Dünya sağlık örgütünün raporuna göre Yemen’de 27 Nisan 2017’den beri şimdiye kadar kolera hastalığından ölen Yemenli vatandaşların sayısı tam 1802’e ulaştı. Bu arada Yemen’de 356 bin 591 kişinin de kolera hastalığına yakalandığından kuşku duyuluyor. Dünya sağlık örgütünün raporunda kolera hastalığına yakalananların sayısının en yüksek olduğu beş eyalet Sana, Hadide, Hicce, Ümran ve Ab eyaletleri olduğunu ve bu ülkede kolera hastalığı vakalarının %53.9’u yani hemen hemen yarısından fazlası bu beş eyalette tespit edildiğini belirtti.
 
Hicce eyaleti Yemen’de kolera hastalığı en yüksek oranda ölüme yol açtığı eyalettir. Bu eyalette 346 Yemenli vatandaş kolera yüzünden hayatını kaybetti. Hicce eyaletinden sonra Ab eyaleti 231 ölüm vakası, Hadide eyaleti 210, Taaz eyaleti 159 ve Ümran eyaleti de 149 ölüm vakası ile Yemen’de kolera hastalığına en çok kurban veren eyaletlerdir.
 
Dünya sağlık örgütünün raporuna göre Yemen’de 22 eyaletten 21 eyaletinde kolera salgını yaşanmakta ve sadece Yemen’in doğusunda yer alan Arhabil eyaletinde şimdiye kadar hiç bir kolera vakasının tespit edilmediği anlaşılmaktadır.
 
Yemen’de insani yardım örgütlerinin kolera salgınını kontrol altına almak için sarf ettikleri tüm çabalarına rağmen bu hastalık can almaya devam ediyor. Kolera hastalığı Yemen’de en çok mütecaviz Suud ordusu ve Suud rejimine bağlı terör örgütleri ve Yemen’in istifa eden yönetimine bağlı güçlerin Yemen ordusu ve Ensarullah güçleri ile savaştığı bölgelerde göze çarpıyor.
 
Öte yandan Oxfam de geçen Cuma günü bir rapor yayımlayarak Yemen’de kolera salgınından kaynaklanan karmaşa hakkında uyarıda bulundu. Raporda Yemen’de kolera hastalığına yakalananların sayısı yıl sonuna kadar 600 bine yükseleceği ifade edildi.
 
Dünya sağlık örgütü de yayımladığı raporunda Yemen’de 370 bin Yemenlinin kolera hastalığına yakalandığını ve geçen Nisan ayından beri şimdiye kadar de 1828 ölüm vakası rapor edildiğini belirtti. Bu rakam 2011 yılında Haiti’de depremden sonra açıklanan sayıdan çok fazladır. O günlerde Haiti’de 340 bin 311 kişi kolera hastalığından etkilenmişti.
 
BM insani işler koordinasyon bürosunun raporunda belirtildiği üzere, Yemen’de insani yardıma muhtaç olan insanların sayısı 20 milyonu aşmış durumda. Rapora göre Yemen’de tam olarak 20 milyon 700 bin kişi insani yardımlara muhtaçtır ve bu rakamın artması, Yemen’de kolera salgınının şiddetlenmesi ve gıda maddeleri ve içme suyu güvensizliği ile doğrudan orantılıdır. Kolera virüsü içme suyu ve gıda maddeleri aracılığı ile bulaşıyor. Maalesef Suud rejiminin Yemen topraklarına barbarca saldırısı yüzünden Yemen’in tüm altyapıları yok oldu ve bu durum kolera gibi epidemik hastalıkların görülmemiş şekilde yayılmasına yol açtı. Yemen halkı sağlıklı içme suyu ve gıda maddelerinden mahrumdur ve hastanelere ve sağlık merkezlerine düzenlenen saldırılar da hastaları tedavi etme sürecini aksatıyor.
 
İnsan hakları belgelerine göre sağlıklı içme suyu ve kanalizasyon şebekesinden yararlanmak her insanın en temel haklarından biridir ve bu tesisler savaşlarda saldırıya uğramaması gerekir.
 
Evet, Arabistan rejimi yayılmacı ve savaş çığırtkanlığına yönelik politikaları ve Batılı devletlerin himayeleri ile iki yılı aşkın bir süredir Yemen milletini katliam ediyor ve her geçen gün biraz daha bu insanların yaşam alanını daraltıyor.  Yemenli vatandaşlar sadece yıkım ve avarelikle mücadele etmiyor ve şimdi kolera salgınından doğan ölümle de mücadele etmesi gerekiyor. Suud rejimi Yemen’i kuşattı, Sana havaalanını tahrip ederek Yemen halkına insani yardım ve gıda maddeleri ve ilaçların ulaşmasını engelliyor. Öte yandan Yemen’in ağır hasar göre sağlık kurumları da bu ülkede şimdiye kadar görülmemiş kolera salgını ile mücadele edemiyor.
 
Bu arada Yemen’in masum milleti bunca musibete maruz kaldığı halde, dünyada insan hakları iddiasında bulunan ABD Başkanı Donald Trump ilk yurtdışı ziyareti sırasında Yemen’e bu musibetleri dayatan Arabistan’ı ziyaret ederek Suud hanedanı ile 110 milyar dolar silah sattı ve böylece Suud rejimine Amerika’nın en gelişmiş silahları ile Yemen milletini katliam etmeye devam etmesine yardımcı oldu. Gerçi Amerika bu yolda yalnız değildi ve İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeler de Arabistan’a silah satmaya devam ediyor.
 
parstoday
http://www.caferider.com.tr/yemende-katliam-artiyor-insanlik-oluyor_h19753.html