19-10-2017 tarihinde eklendi
Af Örgütü: Myanmar Ordusu Yüzlerce Rohingyalı Müslümanı Öldürmüş
İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Myanmar’ın Arakan eyaletinde yüzlerce Müslüman’ın öldürüldüğünü doğrulayarak, bu ülkeye silah ambargosu uygulanmasını ve bu cinayetlerin faillerinin cezalandırılmasını istedi.

İSNA’nın Associated press’den naklen verdiği habere göre 25 Ağustos’tan şimdiye kadar 580 bini aşkın Arakanlı Müslüman, Rohingya eyaletinde hükümet askeri güçlerinin operasyonları sonucu ev barklarını terk ederek Bangladeş’e firar etmişlerdir.
 
İki haftadan kısa bir süre içinde 300 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar ordusunun saldırıları nedeniyle Bangladeş’e kaçtı. Myanmar güvenlik güçleri tarafından Arakan’da öldürülen sivillerle ilgili her gün yeni bir haber gelirken uydu görüntüleri eyalette tamamen yıkılan ve yakılan köyler olduğunu ortaya koydu.
 
Balıkçı tekneleriyle Bangladeş’e sığınmak için hayatlarını tehlikeye atan Müslümanların dramını dünya sessizce izlerken Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusu tarafından şiddetten kaçan Arakanlıların geçiş yolları üzerine uluslararası sözleşmeler uyarınca kullanılması yasak olan anti-personel mayınlar döşendiğini doğruladı.
 
Bir kaç hafta Arakanlı mültecilerle birlikte Bangladeş sınırında kampta yaşayan ve olaylarla ilgili araştırmalarda bulunan Af örgütü araştırmacı Mattiv Vals, Arakanlı Müslüman mültecilerin durumuyla ilgili raporlar hazırladıklarını ve yakında da yeni birini daha yayınlayacaklarını, Arakanlılara ait köy, kasaba ve binaların tamamen yakılıp yıkıldığını, bu bölgelerde yaşayanların ya öldürüldüklerini veya ülkeden kovularak  kendi ev ve barklarını terk ettiklerini söyledi.
 
Af örgütü araştırmacısı artık dünya ülkeleri ve uluslararası topluluğun bu vahşete bir dur demesinin vaktinin geldiğini, Myanmar hükümetine silah ambargosunun uygulanması gerektiğini bildirdi.
 
Öte yandan UNESCO da dün uyarıda bulunarak Arakanlı mültecilerin %60’ını çocukların oluşturduğunu bildirdi.
http://www.caferider.com.tr/af-orgutu--myanmar-ordusu-yuzlerce-rohingyali-muslumani-oldurmus_h20149.html