21-10-2017 tarihinde eklendi
İsrail’i boykot edene insani yardım yasak!
ABD’nin Teksas eyaletinde, Harvey kasırgası mağdurlarına insani yardım yapmak isteyenlere ‘İsrail’i boykot etmeme’ şartı konuldu.

ABD’nin Teksas eyaletinde, Harvey kasırgası mağdurlarına insani yardım yapmak isteyenlere ‘İsrail’i boykot etmeme’ şartı konuldu. Kararın, ABD Anayasası’na aykırı olduğu ifade edildi.
 
ABD’de geçen aylarda etkili olan ve büyük hasar meydana getiren Harvey kasırgası için düzenlenen yardım toplama faaliyetlerinde bir skandal yaşandı. Teksas eyaletine bağlı Dickinson kenti, kasırga mağdurlarına insani yardım yapmak isteyen kişi ve kurumlara ‘İsrail’i boykoy etmeme’ şartı koştu. 
 
Kent yönetimi tarafından yardım yapmak isteyenlere sunulan anlaşma metninde 'Müracaat sahibi, bu anlaşmayı imzalayarak İsrail’i boykot etmediğini ve bu anlaşma süresinde boykot etmeyeceğini teyit etmiş olur' ifadesi yer aldı.
 
Karar, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları aktivistlerinin tepkisini çekti. Ülkenin önemli sivil toplum örgütlerinden Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (UCLA), kararın ABD Anayasası’n aykırı olduğunu bildirdi.
 
70 MİLYAR DOLARLIK HASAR VAR
 
Ağustos ve eylül aylarında iki hafta boyunca süren Harvey kasırgası, ABD’de başta Teksas ve Louisiana olmak üzere ülkenin doğu kesimlerini etkilemişti. Kasırga nedeniyle ülkede 90 kişi hayatını kaybetmiş, 70 milyar dolarlık maddi hasar meydana gelmişti.
 
Uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan BDS (Boykot, Tecrit ve Yaptırım) Hareketi, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ihlalleri konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. ABD’de 21 eyaletin, BDS’yi kınayan bildirileri bulunuyor.
http://www.caferider.com.tr/israili-boykot-edene-insani-yardim-yasak--_h20177.html