26-10-2017 tarihinde eklendi
600 Bin Arakanlı Müslüman Mülteci
Uluslararası yardım kuruluşu yetkilisi Dr. Joanne Liu, 600 binden fazla Arakanlının sığındığı Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesini ziyaret ederek vahşete tanık oldu. Dr. Liu, "Aileler, çamurun üstünde naylon örtülerin altında yaşıyor ve her an filler tarafından saldırıya uğrama tehlikesiyle karşı karşıyalar" dedi.

Çamur içinde yaşıyorlar
Geçtiğimiz iki ay içinde güvenlik arayışındaki yaklaşık 600 bin Arakanlı Müslüman mülteci Bangladeş'e sığındı. Bu büyük göç dalgası yakın zamanda sona erecek gibi görünmüyor. Sadece son 2 hafta içinde 40 bin kişi daha Myanmar'dan Bangladeş'e geldi ve bu rakamlar Arakan'da vahşetin sona ermeyeceğine işaret ediyor. 
 
Öte yandan Bangladeş'te mültecilerin yerleştiği alanlarda hayat şartları son derece kırılgan. Yeni gelenler, çamurdan ve naylon örtülerden yapılmış, bambularla bir arada tutturulan, ufak tepeler üstüne rastgele dağılmış derme-çatma barınaklara sığınmış durumda. Fil tehdidi altında yaşıyorlar Mülteci kampını ziyaret eden uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu bir uluslararası yardım teşkilatının başkanı Dr. Joanne Liu, durumu şöyle anlatıyor: "Son göç dalgasından önce de binlerce Arakanlının kaldığı Kutupalong yerleşim alanının ana kapısından girdiğinizde ilk başta bir düzen varmış gibi görünüyor.
 
Ama yerleşim alanının içine doğru ilerledikçe yol olmayan, ormanlık bir alana giriyorsunuz ve işte tam burada işler değişiyor: Neredeyse hiçbir imkân yok; hayat şartları hiçbir yerde olmadığı kadar zor. Aileler, çamurun üstünde, sel tehlikesine açık bir zeminde naylon örtülerin altında yaşıyor. Yanlarında hayatlarını idame ettirecek çok az eşyaları var ve her an filler tarafından saldırıya uğrama tehlikesiyle karşı karşıyalar. Temiz su, tuvalet, yiyecek gibi imkÂnlara ve sağlık hizmetlerine hiçbir şekilde erişemiyorlar. İnsanlar çok yakın zamanda bu bölgeye göç ettikleri için şu an için tek düşündükleri hayatta kalabilmek. Bunu herkesin beden dilinden açıkça okuyabiliyorsunuz.
 
Yarını düşünemeden yalnızca bugünü kurtarmaya çalışıyorlar ve hayatta kalmalarını sağlayacak en temel ihtiyaç maddelerini temin etmeye çalışıyorlar. Bölgedeki insani yardım çalışmaları ise halihazırda oldukça dağınık bir şekilde ilerliyor: Naylon örtü dağıtımı bir yerde yapılıyor; pirinç ve su dağıtımı başka yerde..." Bulaşıcı hastalıklar yaygın Dr. Joanne Liu, bu ölçekteki bir göç dalgasının ardından 2009'dan bu yana hizmet verdikleri kendi sağlık tesislerinde yatarak tedavi kapasitesini 50 yataktan 70 yatağa çıkardıklarını ve halihazırda günde 800 ila 1.000 hasta gördüklerini kaydederek, "Ekiplerimiz normalde sık karşılaşılmayan tıbbi vakaları tedavi etmeye çalışıyor.
 
Örneğin sulu ishal gibi basit bir rahatsızlıktan dolayı yetişkinler güçten düşebiliyor, hatta hayatını kaybedebiliyor. Sahada daha fazla yardım kuruluşunun çalışmalara katılması gerekiyor: Bölgede tuvalet ve su pompası temini, sağlık hizmeti ve gıda dağıtımı konusunda daha fazla kuruluşun harekete geçmesi lazım" dedi.
http://www.caferider.com.tr/600-bin-arakanli-musluman-multeci_h20220.html