28-10-2017 tarihinde eklendi
Bangladeş medreselerinde 'İslam'da cihad' dersleri kaldırıldı
Artık Bangladeş medreselerinde 'İslam'da cihad' konulu bir ders verilmeyecek.

Bangladeş'teki üç tip medreseden birisi olan Alia Medreseleri'nin yönetiminden sorumlu Bangladeş Medrese Eğitim Kurulu'nun (Alia Medrese Eğitim Kurulu) aldığı bir karara göre artık Bangladeş'te devlet kontrolündeki medreselerin müfredatında cihad derslerine yer verilmeyecek. 
 
Bangladeş'te cihad dersleri devlet kontrolündeki medreselerin müfredatına 1979'da eklenmişti. 
 
Mepanews'in haberine göre Medrese Eğitim Kurulu'ndan bir kaynak Dhaka Tribune adlı internet sitesine, 'Hükümet bize, medrese eğitimine ilişkin münakaşaları zaptetme amacıyla, cihada ilişkin bölümleri çıkarma talimatı verdi' açıklamasında bulundu. 
 
Çalışmalar kapsamında 2018 yılı eğitim öğretim dönerminde öğrencilere dağıtılıncak kitaplardan kavram çıkarılacak.
 
'Kuran ve Hadisle çelişen konular modernize edilecek'
 
Bangladeş hükümetinin söz konusu karar ile ilgili 'Medreselerde öğretilen bilgilerin bazı öğrencilerin militan aktivitelere katılmasına yol açması nedeniyle bu karar alındı' ifadelerini kullandı. Söz konusu talimatın yanı sıra İçişleri Bakanlığı'nın medreselere ders kitaplarından 'Kuran, Hadis, anayasa ve ulusun ruhuyla çelişen makale ve başlıkları çıkarması' talimatını verdiği de belirtildi.
 
Hükümetin, medreselerde okutulan kitaplara yönelik daha sıkı denetim ve gözden geçirme için yeni komiteler kuracağı, Kur'an, Hadis, Akide, Fıkıh, Arapça gibi kitapların gözden geçirilerek 'modernize edileceği' bildirildi.
 
Kitaplardaki cihad
 
Cihad kavramı medrese kitaplarında 'İslam'ın düşmanlarına karşı savaşmak yahut mücadele etmek' şeklinde tanımlanıyor.  Medresede okutulan bir kitapta cihad ile ilgili ifadelerde 'cihadın bir Müminin kalbinde derinlerde kök salmış olduğu, kişinin aile, toplum, devlet, ekonomi ve kültür gibi her yönüyle bağlantılı olduğu'yer alıyor. Kıtal (silahlı mücadele) kavramının da anlatıldığı kitapta terörizmi militanlık, bombalama gibi eylemlere karşı olumsuz ifadeler yer alıyor.
http://www.caferider.com.tr/banglades-medreselerinde--islam-da-cihad--dersleri-kaldirildi--_h20234.html