01-11-2017 tarihinde eklendi
Ruhani, Putin ve Aliyev Tahran’da Bir Araya Geldi
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi.

İran-Rusya-Azerbaycan arasında ikincisi düzenlenen “Üçlü Devlet Başkanları Zirvesi” kapsamında bir araya gelen üç lider, ağırlıklı olarak Güney-Kuzey koridoru, ekonomik ilişkiler, enerji işbirliği, terörle mücadele ve bölgesel konularını ele aldı.
 
Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz
 
Zirve’nin ev sahibi Ruhani, düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, ” Transit konusu ele aldığımız başlıca konulardan biri oldu. İran’ın güneyindeki Bender Abbas Limanı’nı Helsinki’ye bağlama niyetindeyiz, yani Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz. Bu transit yolunun güzergâhı Azerbaycan, Rusya ve doğu Avrupa ile kuzey Avrupa’dan geçecek”diye konuştu.
 
Zirvede, bölge konularını da masaya yatırıldığını söyleyen Ruhani,  başta Suriye olmak üzere terörle mücadele alanında İran-Türkiye-Rusya üçlüsü arasında Astana görüşmeleri kapsamında devam eden işbirliğinin önemli olduğunu altını çizdi.
 
Putin: Olumlu ilerlemeler oluyor
 
Tahran ziyareti sırasında Suriye konusunu da görüştüklerini ifade eden Rusya Devlet Başkanı Putin, ” Suriye’de terörle mücadele konusunda İran ve Türkiye işbirliğiyle olumlu ilerlemeler oluyor” dedi. İlki geçen yılın Ağustos ayında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşen Üçlü Liderler Zirvesi’nin üçüncüsü gelecek yıl Moskova’da düzenlenecek.
 
 
Rus lider aynı zamanda Azerbaycan ve İranlı mevkidaşlarıyla üçlü görüşme de yapacak. Tahran’da gerçekleştirilecek olan görüşmede terörizm ve güvenlik konularının yanı sıra bölgesel konular da ele alınacak.
Vladimir Putin, İran’a son olarak 2007 yılında gelmişti. Rusya ve İran, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidardaki varlığını destekliyor.
 
http://www.caferider.com.tr/ruhani-putin-ve-aliyev-tahranda-bir-araya-geldi_h20271.html