16-11-2017 tarihinde eklendi
Irak başbakanı İbadi: Arap, Kürt ve Türkmenler arasında etnik çatışma çıkarmak istiyorlar
Irak Başbakanı Haydar İbadi, Iraklı güçlerin tartışmalı bölgelere yönelmesiyle ilgili parlamentonun, 2014’teki duruma dönülmesi yönünde karar aldığını ancak kendisinin bundan rahatsız olduğunu söyledi. İbadi, etnik çatışma isteyenleri de cezalandıracaklarını söyledi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, dün Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında, Irak’ta yaşanan gelişmelere değindi.
 
Rûdaw'ın aktardığına göre Iraklı güçlerin tartışmalı bölgelere konuşlanmasına ilişkin İbadi şunları söyledi:
 
“Tartışmalı bölgeler konusunda, biz hiçbir şekilde bu bölgelere saldırmış değiliz. Yapılanlar, güçlerimizin bu bölgelerde gerekli şekilde yerleştirilmesidir. Şavaşmadık, karşı karşıya gelmek istemedik. Güçlerimiz dikkatli bir şekilde hareket etmiştir. Maalesef karşı tarafa Iraklı askerleri öldürme emri verilmişti. Karşı durma emri verilmişti. Roket ve bombalarla güçlerimize karşı durdular. Bizim verdiğimiz emir ise karşı karşıya gelinmemesiydi.
 
Biz sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Sorun çıkarmak istemiyoruz. Ülkemizi birleştirmek istiyoruz. Bu ülke bütün vatandaşlarına karşı, bütün farklılıklarıyla aidiyet duygusu içindedir. Ancak bazıları askeri sorunlara girmek istediler. Bunun için çaba gösterdiler. Gördüğünüz üzere Allah’a şükürler olsun askeri çatışma olmaksızın bütün hedeflerimize ulaştık. Aynı doğrultuda da devam edeceğiz. Davamızdan geri adım atmayacağız. Taleplerimizin çoğunu elde etmiş durumdayız.
 
Daha çok öngörülen, Temsilciler Meclisi’nin 2014 yılındaki duruma dönüş kararıydı ancak Bakanlar Kurulu toplantısında bundan rahatsız olduğumu belirttim. Kararın olduğu gibi kaldığını söylememe gerek yok. Allah’a şükürler olsun elde ettiklerimiz, talep edilenden çok daha fazla oldu. Bu da Iraklıların işbirliği sayesinde oldu. Bu bir tarafın başka bir tarafa karşı zafer kazanması değildir. Bu bütün Iraklılar ve Irak’ın toprak bütünlüğünü isteyen, Kürt, Arap ve bütün bileşenler için başarıdır. Bu vatandaşların can güvenliğini korunmasıdır.
 
Bazı bölgelerde gerginlik olduğunu biliyorum. Bazı bileşenler arasında gerginlik var. Bazıları Arap, Kürt ve Türkmen grupları arasında etnik çatışma çıkarmak istiyor ama buna izin vermeyeceğiz. Bu daha önce ihlal edildiyse cezalandırılacaktır. Bu yönde çaba sarfedenleri cezalandıracağız. Bu yanlış bir iştir. Ülkede adaleti sağlamak istiyoruz. Ülke adil bir şekilde yönetilmeli. Bütün vatandaşları kapsamalı.”
http://www.caferider.com.tr/irak-basbakani-ibadi--arap-kurt-ve-turkmenler-arasinda-etnik-catisma-cikarmak-istiyorlar--_h20348.html