14-12-2017 tarihinde eklendi
İstanbul Zirvesinden Tarihi Karar: Kudüs Filistin Devleti’nin Başkentidir
İstanbul’da bugün biraraya gelen İslam ülkeleri liderleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü işgal rejiminin başkenti olarak tanıma kararına, “başkenti Kudüs olan Filistin devletini tanıyoruz” kararıyla topyekun bir karşılık verdiler.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin da katıldığı İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi’nden tarihi bir karara imza atıldı.
 
Zirveye katılan İslam ülkeleri, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti’ni tanıdılar.
 
İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’nin ardından sonuç bildirisi yayınlandı.
 
Sonuç bildirisinde ayrıca, İslam ülkeleri dünyayı  Kudüs’ü Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ettiler.
 
BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) harekete geçememesi halinde (Kudüs’e ilişkin) bu ağır ihlali BM Genel Kurulu’na götürmeye hazır olduklarını deklare eden İslam ülkeleri, ABD Başkanı’nın kararını en güçlü şekilde reddedip,  kınarken ABD yönetiminin barış sürecindeki rolünden çekilmesini, ABD geri adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacağını vurguladılar.
 
İİT Olağanüstü Zirvesi’ne 48 ülkeden katılım olurken, Afganistan, Azerbaycan, Brunei, Endonezya, Filistin, Gine, İran, Katar, Kuveyt, Komorlar, Lübnan, Sudan, Ürdün ve Yemen cumhurbaşkanı, devlet başkanı ya da kral, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı, Cibuti, Kazakistan Meclis Başkanı, Pakistan ve Malezya başbakanı, Özbekistan senato başkanı, Umman Sultan’ının özel temsilcisi düzeyinde katılım sağladı.
 
Gözlemci ülkelerden Kuzey Kıbrıs’ı lideri Mustafa Akıncı, misafir ülke statüsünde bulunan Venezüella’yı da Devlet Başkanı Nicolas Maduro temsil etti.
http://www.caferider.com.tr/istanbul-zirvesinden-tarihi-karar--kudus-filistin-devletinin-baskentidir_h20504.html