03-02-2018 tarihinde eklendi
Suriye'de Askeri ayak tamam, siyasi ayağı kurun
İdlib’de güvenliği sağlamaya çalışan güvenlik birimlerinin Hükümet’ten acilen Suriye Hükümeti ile işbirliğine girilmesini istediği ortaya çıktı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı Harekatı” ve İdlib’deki güvenlik operasyonu sürüyor. Sahada mücadele eden güvenlik güçlerinin zaman zaman sıkıntılı günler yaşadığı, bunun da Türkiye’nin Şam yönetimi ile doğrudan ilişkiye geçmemesinden kaynaklandığı biliniyor. Aydınlık’ın ulaştığı sahada görevli bir güvenlik kaynağı, operasyonların en az zayiatla başarıya ulaşması için Türkiye’nin acilen Suriye Hükümeti ile doğrudan temasa geçmesinin şart olduğunu söyledi. Aracılar üzerinden yapılan görüşmelerde yanlış anlama olabileceği ve başka hesapların devreye girebileceğine dikkat çeken kaynak, sahada Rusya ve Suriye askerleri ile görüşmelerin olduğunu belirtti. Siyasi olarak doğrudan temas olmamasının sahada işleri olumsuz etkilediğini ifade eden kaynak, İdlib’de yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı: “Biz görüşmesine görüşüyoruz ama yerel boyutta. Çünkü yetkimiz ancak orayla sınırlı. Örneğin İdlib’deki son olay. Daret İzze ilçesi yakınlarında TSK konvoyuna roketatarla saldırı yapıldı. Daha sonra araya Rusya ve Suriye girdi sıkıntı aşıldı. Oysa bölgede Suriye ile doğrudan temas içinde olsak bunlar yaşanmazdı.”

ABD PROVOKASYON YAPABİLİR

Sahada görevli bir istihbarat kaynağı ise ABD’nin bölgede yoğun bir faaliyet içinde olduğunu, her an bir provokasyon yapabileceğini, bunun için de kimleri kullanacağının belli olmadığını vurgulayarak, “Suriye’de parayı verdin mi istediğin işi yaptırabileceğin bir sürü örgüt var. Bu örgütleri herkes kullanabilir” dedi. Ortaya çıkabilecek olumsuzlukların anında önlenmesi ve provokasyonların boşa çıkarılması için de Şam yönetimi ile işbirliğinin şart olduğuna dikkat çeken kaynak, sahadaki gözlemlerine göre Suriye’nin bu işbirliğine hazır olduğunu belirtti ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “ABD’lilerle birlikte hareket eden Kürtler vatan hainidir” açıklamasına dikkat çekti. ABD’nin önümüzdeki döneme ilişkin planlarını “Rusya, Türkiye, İran, Suriye ilişkisini bozmaya” göre kurguladığını kaydeden kaynak, operasyonun Münbiç ve Fırat’ın doğusuna yönelme döneminde ABD’nin yeni hamleler yapabileceğine işaret etti.

ABD NE PLANLIYOR

Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatında bazı şüpheli gelişmeler de yaşandığını ifade eden istihbarat kaynağı şunları söyledi: “PKK/PYD bölgede ciddi hazırlık yapmış. Uzun tüneller açmış, kalın siperler oluşturmuş. Ama fazla direnmeden geri çekildiler. Tünellerde yiyecek depolanmaması, ampullerin bile sökülmüş olması ilginç. PKK/PYD’yi ABD yönetiyor. ABD’nin önümüzdeki günlere yönelik ne planladığı pek belli değil. Bu nedenle çok dikkatli davranılıyor. En az riskle hareket ediliyor. PKK/PYD’nin panik içinde olduğunu, canını kurtarmak için arayış içinde bulunduğunu biliyoruz. Ama etrafları çevrili. Suriye Ordusu da bölgeye giriş çıkış yollarını kesti. Çaresizlik içindeler. Ama yine de çok temkinli olmak lazım.”

FEDERASYON TEHLİKELİ

Suriye’de federasyon planlarına dikkat çeken istibarat kaynağı “Zaman zaman Türk yetkililerden garip açıklamalar yapılıyor. Şov amaçlı yapılan açıklamaların nasıl bir sonuç vereceği düşünülmüyor. İşbirliği içinde bulunduğumuz ülkelerde yaratılacak güvensizlik hesaplanmıyor. Suriye’de federasyon Türkiye için de emsal olur. Birileri bunun için harekete geçer. Kendi ayağımıza kurşun sıkarız” uyarısında bulundu.
 

http://www.caferider.com.tr/suriye-de-askeri-ayak-tamam-siyasi-ayagi-kurun_h20793.html