17-05-2018 tarihinde eklendi
Seçimlerin Ardından Irak'ta Yaşanan Siyasi Ortam
Irak'ın siyasi gelişmeleri son günlerde ülkede yapılan parlamento seçimlerinin etkisinde kalarak tüm dikkatleri seçim sonuçlarına yönelitti.

Irak seçim sonuçlarının en önemli konularından biri, Şii partilerin seçimleri kazanmasıdır. Bu tur parlamento seçimlerinde çeşitli siyasi parti ve grup birbiri ile yarıştılar. Nuri maliki liderliğindeki "Devlet Kanunu", Haydar İbadi liderliğindeki " Nasr", Hadi el-Ameri liderliğindeki "Fetih" ve Muktada Sadr başkanlığındaki "Saerun" gibi önemli Şii ittifakları, parlamento seçimleri sırasında birbirileri ile yarıştılar. Bu arada Ammar Hekim liderliğindeki "milli hikmet" akımı da ittifak kurmadan tek başına seçim arenasına girdi ve böylece yeni siyasi bir akım ve parti olarak kendinden söz etti. 
Bu arda Kürt akımlar, hareketler ve partiler de hiçbir ittifaka girmeden seçimlere katıldılar. Ehli sünnet de bazı ittifak ve koalisyonlarla seçimlere katılarak Irak seçim atmosferinin daha canlı ve sıcak olmasına sebep oldular. 
Tüm bu gelişmeler, Iraklıların terörizm ile mücadelede iradelerini güçlendirirken, onların birbiri ile birlikte güçlü olarak IŞİD sonrası kalkınma ve yapılandırma dönemine başlamasını ve sorunlara karşı zafer kazanabilmesine neden olmuştur. Irak parlamento seçim sonuçları da gelecek hükümetin bir koalisyon hükümeti olacağını, dolayısı ile partiler ve özellikle de Şii partiler arasında teamülün daha da artacağını gösteriyor. 
Fakat Irak parlamento seçim sonuçları hakkında düşünülmesi gereken konu, ki gerçekten seçim sürprizlerinden sayılıyor, Haşdişabi halk güçlerine yakın siyasi parti olan Hadi Ameri liderliğindeki Fetih partisinin nisbeten yüksek oy oranı ile seçimleri kazanmasıdır. Bu konu Irak halkından ülkenin siyasi yetkililerine, direnişin ülkenin gelecek siyasetlerinin belirlenmesinde temel bileşenlerinden olması gerektiğine dair bir mesaj taşıyor. Irak halk güçleri haşdişabinin parlamento seçimlerinde kazandığı yüksek oy oranı, halkın kalbinden kaynaklanan bu teşekkülün halk arasındaki desteğini gösteriyor. Üstelik Amerika ve Suudi Arabistan yüklü masraflara katlanarak yaptıkları propagandalarla haşdişabi'nin seçimleri kazanmamasına çalıştılar.
 
Bu bağlamda Irak el-Sumeriye News sitesi, Fetih ittifakının bir bölümünü oluşturan "Sadikun Irak" fraksiyon başkanı Hasan Salim'in bu siteye verdiği demeçte, Washington'un Irak seçimlerini ve hükümet kurmak için oluşacak ittifakları etkilemekle, Irak ve bölge üzerindeki amaç ve planlarını gerçekleştirmeyi hedeflediğini ifşa etti.
Bu arada Amerika başkanının sözde IŞİD'e karşı koalisyondaki özel temsilcisi Burt Mc. Gork, Irak'ta gelecek hükümetin kurulması ve seçim sonrası dönem ile ilgili son günlerde bazı Iraklı siyasi taraflarla görüşmelere başladığı belirtiliyor. Bu da Amerika müdahalelerinin halen devam ettiğini gösteriyor.
Dikkat çeken bir diğer konu ise en fazla oy alan Saerun, Fetih ve Nasr gibi 3 ittifakın yıllar boyunca diktatör Saddam rejimine karşı savaşmasıdır. Bu ittifaklarının bir diğer ortak özelliği ise her üçünün dini eğilimli olmalarıdır. İttifakların 3. Orak özelliği ise batılı sekülarizme karşı olmalarıdır. 
 
Genel olarak Irak gelişmeleri ve bu ülkedeki parlamento seçimlerin soncu, Irak halkını terörizme ve batılı sultacı güçlere karşı direnmek ve savaşmaktan vazgeçirmeye çalışan, böylece bölgedeki sultalarını pekiştirmeye çalışan Amerika ve müttefiklerinin bölgedeki yenilgisini gösteriyor.
http://www.caferider.com.tr/secimlerin-ardindan-irak-ta-yasanan-siyasi-ortam_h21453.html