03-10-2018 tarihinde eklendi
Bin Selman, Şantajla Bin Ladin Şirketlerini Ele Geçirdi
Reuters haber ajansı, Muhammed bin Selman’ın Bin Ladin Grubu’nu adım adım ele geçirme planını rapor halinde yayınladı.

Raporda, Bin Selman’ın 2015 yılında Bin Ladin Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Bin Ladin’e söz konusu şirkete ortak olmak istediğini ilettiği, ülkenin ekonomik hamleleri ve altyapısının güçlendirmesi için bunun bir imkan olabileceğini söylediği belirtildi.
 
Bekir Bin Ladin’in şirketin diğer ortaklarıyla istişare yapmak için zaman istediği, Bin Selman’ın ise bu süre içerisinde şirkete yönelik baskılarını çoğalttığı kaydedilen raporda, 2015 yılının Eylül ayında Bin Ladin şirketlerine yönelik ilk darbenin Mekke’de Haremi Şerif içerisinde yaşanan ve 107 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan vinç kazasıyla başladığı bilgisine yer verildi.
 
Bin Selman’ın sabotajı olduğu iddia edilen bu olayın ardından Bin Ladin şirketlerine ağır yaptırımlar uygulamaya başlandığına işaret edilirken, şirket yöneticilerine seyahat yasağı getirildiği ve şirketin tüm projelerinin durdurulduğu ifade edildi.
 
Muhammed Bin Selman’ın 7 Haziran 2017’de veliaht prens olarak seçilmesinin ardından yolsuzlukla mücadele operasyonları kapsamında Bin Ladin Şirketlerinin 3 yöneticisinin tutuklandığı söylenen raporda, Bin Ladin ailesinin birçok üyesinin bankalardaki hesaplarının dondurulduğu belirtildi.
 
Yaşanan olaylardan sonra Bin Ladin Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Bin Ladin ile kardeşleri Salih ve Saad’ın Suudi devleti yararına şirketlerdeki yüzde 36.2’lik hisselerinden vazgeçtiği bilgisine yer verilen raporda, 72 yaşında olan Bekir bin Ladin’in tutukluluk halinin devam ettiğinin altı çizildi.
 
Raporda, şirketin şuanda maliyeti 500 milyar doları bulan ve Bin Selman’ın Suudi Arabistan’ın 2030 hedefleri doğrultusunda açıkladığı Neom isimli dev projeye odaklanmış durumda olduğu bildirildi.
 
Geçtiğimiz aylarda Reuters’ta yer alan haberde, Suudi Arabistan yönetiminin inşaat devi Bin Ladin firmasının sonunu getirecek yeni bir adıma hazırlandığı, firmanın bir kısmının kraliyetin eline geçmesinin ardından grubun isminin değiştirileceği ve küçülmeye gidileceği belirtilmişti.
 
Kaynaklara göre, yüzlerce işten çıkarmayı da içerecek olan yeniden yapılanma, 1931'deki kuruluşundan bu yana inşaattan enerjiye kadar çeşitli sektörlerde 500'den fazla birimden oluşan Bin Ladin grubunu büyük bir revizyona sokacak.
 
Şirketin sahibi olan Bin Ladin ailesinin bazı üyeleri, yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Suudi veliaht prens Muhammed bin Selman, göreve gelmesinin ardından ülkedeki siyaseti ve sermayeyi kontrolü altına alabilmek için yolsuzluk operasyonu adı altında yeni bir hamle başlatmıştı.
http://www.caferider.com.tr/bin-selman-santajla-bin-ladin-sirketlerini-ele-gecirdi_h22026.html