23-03-2020 tarihinde eklendi
Hz. Hüseyin (a.s) Medine'den Mekke'ye yola çıkması!
Hz. Hüseyin (a.s) ve yakınlarının Medine'den Mekke'ye doğru yola çıkması. (H.60)

Muaviye öldükten hemen sonra İmam Hüseyin”den (a.s) biat istendi; hatta Muaviye ölmeden önce Medine”ye gelerek hile ile İmam Hüseyin”den (a.s) ve diğer birkaç kişiden kendi hayatında Yezid için biat almak istiyordu, fakat onlar hiçbir şart altında kabul etmediler.
 
Muaviye öldükten sonra Yezid’in kendisi, Muaviye’nin ölüm haberini bildirmek için Medine’ye gönderdiği haberciyle birlikte bir de mektup gönderdi.
 
Haberci birkaç gün içerisinde Medine”ye ulaşarak Muaviye’nin ölüm haberini ve Yezid’in gönderdiği mektubu verdi. O mektupta, ne pahasına olursa olsun Hüseyin b. Ali’den ve diğer birkaç kişiden biat alınması isteniyordu. Vali konağına çağrılarak durum bildirilip biat etmesi isteniyor. İmam Hüseyin (a.s) biat edemeyeceğini henüz biat etmeye hazır olmadığını bildiriyor. İki üç gün böyle geçti; sık sık geliyor bazen tatlı dille ve bazen de sert bir şekilde biat istiyorlardı.
 
Nihayet İmam (a.s) Receb ayının yirmi yedisinde Medine’yi terk ederek Mekke’ye doğru hareket etti ve Şaban ayının üçünde Mekke”ye ulaştı. İmam Hüseyin (a.s) Medine”den hareket ettiği ilk günde bu şiar ile hareket ettiğini ilan etti. "Ben azgınlık, makam, fesat çıkarmak ve zulüm yapmak için Medine’den ayrılmadım. Ben ceddimin ümmetini ıslah etmek, marufa emir, münkeri nehyetmek, ceddim Resulullah’ın (s.a.v) ve babam Ali”nin (a.s) çizgisinde hareket etmek için yola çıktım." 
 
http://www.caferider.com.tr/hz--huseyin-a-s-medine-den-mekke-ye-yola-cikmasi_h24405.html