03-05-2012 tarihinde eklendi
Irak'ta Kerkük İttifakı
Iraklı Şii ve Sünni Arap parlamenterlerin, Kerkük’e özel bir statü kazandırılması için yasa teklifi hazırladıkları açıklandı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Irak parlamentosunun Kürt milletvekillerinden Mahmud Osman, Arap parlamenterlerin Kerkük’e özel bir statü kazandırılması için ortak bir yasa taslağı hazırlayarak Kürtlere karşı birlik oluşturduklarını söyledi.

Yasa taslağının Nuri el-maliki liderliğindeki Hukuk Devleti, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye ve İbrahim Caferi liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı tarafından hazırlandığı bildiriliyor.

Daha önce Kerkük’te bulunmayan kişilerin bu kente yerleştirildiklerini belirten Arap milletvekilleri Kerkük’te anayasanın 23. Maddesine göre bir seçim yapılmasını talep ediyorlar.

El-Irakiye ittifakını eleştiren Kürdistan İttifakı milletvekili Mahmud Osman, “Kürdistan Bölgesi Tarık Haşimi’yi himaye ettiği için birçok sıkıntıyla karşılaştı. Ama el-Irakiye milletvekilleri Kürtlere karşı hazırlanan bu yasa taslağına yardımcı oluyor” dedi.

Irak parlamentosundaki Kerkük Milletvekili Halid Şevvani de konuyla ilgili açıklamasında “Kürtler de Arapların bu ortak adımına tepki olarak Kerkük’teki seçimlerin özel değil, normal şekilde yapılmasını öngören bir taslak hazırladı” dedi.

Irak parlamentosundaki Kürt milletvekilleri, Kerkük’e özel statü verilmesinin anayasaya aykırı olduğunu savunuyor. 

http://www.caferider.com.tr/irak-ta-kerkuk-ittifaki_h6138.html