05-05-2012 tarihinde eklendi
Tuzluca İlçesinde Yöresel Yemek Sempozyumu
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde, '4.Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca-Iğdır Yemekleri' Sempozyumu düzenlendi.

 Atatürk İlköğretim Okulu konferans salonunda düzenlen sempozyuma; Iğdır Valisi Amir Çiçek, Tuzluca Kaymakamı Murat Sarı, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, öğretim görevlileri ve il dışından gelen davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda konuşan Iğdır Valisi Amir Çiçek, Iğdır'ın gelenek ve göreneklerine sahip çıkılması ve geçmişin unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı. Geçmişini, inancını ve kültürünü yaşamayan ve yaşatmayan halkların gelecekte evlatlarına aktaracak bir şeylerinin olmayacağını ifade eden Vali Çiçek, "Bir milletin yok oluşunu istiyorsanız, geçmişiyle geleceği arasındaki iletişimi koparacaksınız. Bu nedenle, hiçbir şey sözde kalmalı. İnancımızı ve kültürümüzü yaşayarak mümkün olur. Gelecekte iyi bir Türkiye için kültürümüzü ve güzel günlerimizi intikal ettirerek yaşayacağız. Tuzluca ilçemizde bu yıl 4.'sü düzenlenen Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemek Kültürü Sempozyumu yapılıyor. Kültürümüzde yemeği ikram eder arkasından sohbetler ederiz. Bu sohbetler kaynaşma ve dayanışma, aynı zamanda da iletişim kurma, sevgiyi bir araya getirmektir. Bütün bunlar yemekle yapılır. Bu yemekler her türden insanı bir araya getirir" dedi.

Tuzluca Kaymakamı Murat Sarı ise, Tuzluca ilçesinde bu yıl 4.'sü düzenlenen sempozyumunun, kültürümüzü gelecek nesillere aktarmada önemli bir rolü olduğunu söyledi. Sarı; "Yemek kültürümüzü tanıma ve tanıtma çabamız inanıyorum ki amacına ulaşmış olacaktır" şeklinde konuştu.

Sempozyuma katılan Prof. Dr. Oktay Belli de, bugünün tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, "Geçen yıl da Tuzluca'da çok büyük bir yöresel yemek yarışması düzenlenmişti. Yüzlerce insan katılmıştı. Olağan üstü bir coşku vardı. Bizim yemek kültürümüz ve yemek zevklerimiz çok zengin. Bizi biz yapan geleneksel mutfak kültürümüzdür. Eğer bu kaybolursa biz de kayboluruz. Bizi ayakta tutan, bir arada tutan, geleceğimizle köprü kuran en önemli öğelerin başında geleneksel mutfak kültürü gelir. Mutfak kültürümüze sahip çıkmak için de bu gibi etkinliklerin yapılması çok önemli bir olay" diye konuştu.

Tuzluca Milli Eğitim Müdürü Ziya Zakir Acar'ın, Tuzluca'nın tarihi ve doğa güzelliklerini slayt gösterimi eşliğinde anlatmasının ardından 3 gün sürecek sempozyumun 2. günün Tuzluca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün organize ettiği yemek yarışması ve 3. günün de gezi ve tanıtım organizasyonuyla sonlandırılacağı belirtildi.

 Sempozyumu” değerlendiren Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz toplantının çok anlamlı ve takdire şayan olduğunu söyledi. Tuzluca Milli eğitim müdürlüğünün organize ettiği bu toplantı bölgemizi tanıtmaya hizmete yönelik bu Sempozyumda birçoğumuzun farkında olmadığı değerlerin gün yüzüne çıkarıldığını ve bunun bölgenin geleceği için büyük önem taşıdığını söyledi.

Konferansa ülkemizin Türk dünyasına açılan kapısı olan Azerbaycan’dan, İstanbul ve bölgemizin çeşitli üniversitelerinden ilim adamları iştirak ettiler. Doğup büyüdüğümüz memleketimizi tanıtmaya yönelik Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ziya Zakir Bey büyük zahmetler çekerek bölgeyi taramış ve fotoğraflarıyla ve tarihi bilgileriyle kitaplaştırmıştır. Bu emeklerinden dolayı kendisini kutluyorum diyen Selahattin Özgündüz bu emeklerin İstanbul’da da sergilenmesinin önemli olduğunu söyledi.  

Ziyarette Tuzluca Kaymakamımız ve Iğdır Valimizin şahsımıza gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı kendilerine en içten saygı ve muhabbetlerimi iletiyorum. Bizim şahsımızda sizlere olan hürmetlerini ve sevgilerine şahit olduk. Bu vesile ile orada hem valimizle, hem kaymakamımızla, hem Milli Eğitim Müdürümüzle İl müftümüzle görüş alışverişinde bulunma imkânımız oldu.  Sayın Valimiz onurumuza verdiği yemekte de saatlerce sohbetimiz oldu hakikaten çok anlamlı bir sefer oldu.

Benim için büyük bir mutluluk vesilesi sayılabilecek dolu dolu bir sefer oldu. Oradaki birliğimizi gördük diyen Özgündüz camia olarak Doğup büyüdüğümüz topraklara bir katkımızın olması gerektiğini ifade ederek Tuzluca’da bir meslek lisesi düşünülüyor yeri ayarlandı. Bu eğitim yuvasına hemşerilerden, İş adamlarından katkı bekliyorlar. Bu konuda herkes elinden gelen gayreti sarf etmeli Doğup büyüdüğümüz topraklara hizmet etsinler. Bölgemiz geri kalmış bölge olmaktan çıksın. Oraya yatırım konusunda da devletin önemli teşvikleri de var. Özellikle emeklilerimizin kendi yaşadıkları toprakları ziyaret etmesi çok önemli bunun Ülkemiz adına da önemi vardır. O ilin o bölgenin sizin gibi vatansever insanlarla süslenmesi, Milli stratejik meseleler açısından da önemlidir. Devletine, milletine vatanına bağlı olan insanların orada olması büyük önem taşıyor diye konuştu.

http://www.caferider.com.tr/-tuzluca-ilcesinde-yoresel-yemek-sempozyumu-_h6161.html