18-06-2012 tarihinde eklendi
İran Sineması Yeni Yapıtlarıyla Göz Dolduruyor
İran'da dev film platoları ve İran sinaması

 

Son yıllarda verdiği yapıtlarla uluslararası birçok festivalde ödüller kazanan İran Sineması, Türk yönetmenlere kapılarını açıyor. Türk yönetmen ve senaristlerle ortak film projeleri gerçekleştirmek isteyen İran İrşat Bakanlığı ülkedeki dev platoların kullanılmasına imkân sağlayacak. Yılın belli dönemlerinde bazı Türk sinemacılar ülkeye davet edilirken; ortak filmler çekilmesi konusunda görüş alışverişleri de yapılıyor.  

DEV FİLM PLATOLARI 
İran sineması son dönemde yapılan filmlerle öne çıktı. Birçok geleneksel İran filmlerinin yanında, politik ve felsefi filmler gözleri İran Sineması'na çevirdi. 

Ancak ülkede daha çok tarihi, savaş, sosyal ve aile filmlerinin yapımı ağırlıkta. Bu filmlerin yapımı için İran'da 3 büyük plato var. Platolar geniş bir alana yayılmış durumda. Hz Yusuf film için küçük bir Mısır Kenti kurulmuş. Ünlü İranlı yönetmen Mecit Mecidi'nin çekeceği Hz. Muhammed'in hayatının anlatılacağı film içinse yeni bir plato inşa edildi. Peygamberin çocukluk dönemlerinin geçtiği filmin çekimleri devam ediyor. Savaş filmlerinin çekildiği platolar ise geniş bir alanı kaplıyor. Tanklar, siperler her film için hazır durumda. 

TÜRK YÖNETMENLERE DAVET 

İrşat Bakanlığı İran Sineması'nın gelişimi, yeni filmlerin üretilmesi ve kültürlerin kaynaşması açısından kapılarını Türkiye'ye açtı. Bakanlık yılın belli dönemlerinde Türk yönetmenlerini ve senaristlerini İran'a davet etti. Ülkedeki platolar gezdirilerek ortak filmler yapılması için görüş alışverişinde bulunuldu.

İRANLI VE TÜRK SANATÇILAR ORTAK ÇALIŞACAK 

İranlı yönetmen Ali Rıza Ferit İran'da yılda 90-100 film yapıldığına dikkat çekti. Sinemanın ülkede yaygınlaştığını ve İranlı yönetmenlerin artık dünyada tanındığı belirten Ferit, İranlı sinemacıların uluslararası festivallerde birçok ödüller kazandığını belirtti. Ferit "son 80 yılda halk sinemayı kabullendi. Sinema çok yaygınlaştı. Dünyada hiçbir festival yok ki İran film ödül almasın. Yabancı sinemalarda da artık İran filmleri yer alıyor. İran sineması her kesime hitap eder hale geldi. Fransa, Almanya, ABD ve İngiltere'de İran filmleri yayınlandı" dedi. Türk sinemacıların İran'da film yapması konusunda ise Ferit, Türkler daha önce de İran'da film yaptı. Şuanda bile yapıyorlar. Nasıl biz Türkiye'nin mekânlarından profesyonel elemanlarından yararlanıyorsak; onlar da bizden yararlanabilirler bu gittikçe çoğalabilir. Devlet, İran'da Türklerin film ve dizi yapmasını destekliyor" dedi. 

İRAN'DA FİLMLERE VERİLEN DESTEK 

İran irşat Bakanlığı sinema için yıllık 300 milyon dolarlık bir bütçe ayırıyor. Tabi özel sektör ve diğer kuruluşların da kendilerine ait bir bütçesi var. İslam Devrimi'nden önce ülkede 450 sinema salonu vardı. Ancak bu sayı devrimden sonra düştü. Tahran'da 90 tane sinema salonu var. Şimdi ise bu sayı artırılmaya çalışıyor. 100 kişiye bir sinema salonu düşmesi için hükümet çalışma yapıyor. Ülke genelinde 20 şirket film dağıtımı yapıyor. Aynı zamanda Ortadoğu'nun en büyük kaset kopyalama merkezi ise İran'da. İran'da öne çıkan bir diğer alan ise "aile sineması". Sinemaya gidemeyenler için aile sineması hayata geçiriliyor. Devlet destekli çekilen filmler CD'lere kopyalanarak taşraya ulaşması sağlanıyor. Böylece sinema en ücra yerlere bile ulaşıyor. 

İRAN SİNEMASI 

İran sineması son dönemde yapılan filmlerle öne çıktı. Birçok geleneksel İran filmlerinin yanında, politik ve felsefi filmler gözleri İran Sineması'na çevirdi. Aslında İran Sineması'nın geçmişi 100 yıl öncesine dayanıyor. ilk dönemde öne çıkan filmler olsa da İran Sineması kendine has filmleriyle ülke içinde geniş kitlelere ulaştı. İran Sineması hem batıya ve hem de İslam coğrafyasına hatırı sayılır filmler kazandırdı. Türkiye’de Asaha-ı Kef, Hz. Yusuf, Hüseynin Fedaisi Muhtar, Uveysi Karani, İmam Rıza, İmam Ali ve sosyal içerikli filmleri Türk halkı tarafından büyük beğeni kazandı.

http://www.caferider.com.tr/iran-sinemasi-yeni-yapitlariyla-goz-dolduruyor_h6495.html