20-06-2012 tarihinde eklendi
Azerbaycan Kültür Günleri Başladı
Açılışa Kültür Bakanı Günay ve Azeri Bakanlar Katıldı

 

Azerbaycan Kültür Günleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katıldığı törenle Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi’nde açıldı.
 
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından konuşan Bakan Günay, sözlerine ''Bugün hepimiz için çok özel bir gün'' diyerek başladı.
 
Bu yıl Azerbaycan başta olmak üzere birçok Türk dili konuşan kardeş ülkenin, 20. bağımsızlık yıl dönümünü kutladıklarını ifade eden Günay, ''Bugün bu bağımsızlık yıl dönümünde yapılan törenlerin en anlamlılarından bir tanesini, kardeş bir halkın, aynı milletten bir halkın, bir devletin, Azerbaycan'ın kültür haftası Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentinde açılıyor'' ifadelerini kullandı.
 
Kültür alanından yola çıkarak bütün alanlarda işbirliklerinin, Avrupa topluluğunda olduğu gibi ileride bir gün mutlaka daha üst düzeye çıkacağını umut ettiğini dile getiren Günay konuşmasına şöyle devam etti: “Böyle bir hayalimiz, umudumuz var. 10 yıl, 20 yıl önce bağımsız devletlerin bir çatı altında çeşitli etkinliklerde bulunması belki de bir hayaldi, bugün Türkiye'den başka Türk milletlerinin birçok bağımsız devleti var. Aramızdaki kültür köprüleri, bu bağımsız devletlerin çok daha geniş alanlarda işbirliği yapmasını ve dünyanın medeniyet ufkundan, Atatürk'ün söylediği gibi 'yeni bir güneş gibi doğmasını' mutlaka gerçekleştirecektir. Ben bu serginin böyle bir umudun başlangıcı olmasını bütün kalbimle diliyorum. Azerbaycan halkına, bugün burada bulunan değerli temsilcilerinin nezdinde hoş bahtlıklar diliyorum. Azerbaycan halkına ve bütün Türk devletlerine bağımsızlıkları yolunda nice bin yıllar diliyorum.''
 
Bakan Günay ve Azeri mevkidaşı daha sonra Azerbaycan Kültür Günleri kapsamında Küçük Tiyatro'da sahnelenen dans ve müzik gösterisini izledi. Günay, buradaki konuşmasında ise Türkiye'de ilk kez geniş kapsamlı Azerbaycan Kültür Günleri'ni düzenlediklerini söyledi. Azerbaycan'ın son yıllarda büyük gelişme gösterdiğine dikkati çeken Bakan Günay, ''Başkent Bakü olmak üzere, ülkenin her tarafında restorasyonlar, yeni müzeler, yeni sanat merkezleri ve bütün halkın yaşamına dönük olarak son derece güzel etkinlikler, mekanlar oluşturuluyor'' dedi.
 
 Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Eurovision Şarkı Yarışması düzenlendiğini anımsatan Günay, ''Sayın Bakan'ın öncülüğünde Eurovision'un dünya çapında kutlanması konusunda inanılmaz güzel bir örnek. Çok başarılı, şimdiye kadar gördüğümüz belki de en güzel sunumlardan birini gerçekleştirdiler'' diye konuştu.
 
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik bağları ve işbirliğine değinen Bakan Günay, şöyle devam etti: ''İki dünya savaşını çıkaran uluslar, şimdi kendi aralarında bir büyük birlik oluşturdular ve şu anda dünyada ekonomik ve siyasi bir güce işaret ediyorlar. Biz aynı halkız, biz aynı dili konuşuyoruz, aynı inançtan geliyoruz, tarihimiz bir, o yüzden istikbalimiz de umut ediyorum ki bahtımız açık ve bir olacaktır.''
 
Bakan Günay, iki ülke arasındaki kültür münasebetlerinin çok daha fazla gelişmesi gerektiğine de işaret ederek, ''Çünkü dünyada hiçbir topun, hiçbir tüfeğin, hiçbir savaşın yıkamayacağı tek köprü kültür köprüsüdür'' dedi.
http://www.caferider.com.tr/azerbaycan-kultur-gunleri-basladi_h6525.html