16-07-2012 tarihinde eklendi
Suudi Arabistan, Petrolünü Batının Emrine Sundu
Suudi yetkili: "bu hat bize esenlik kazandıracak"

 

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, İran kırşıtlığında birleşti.

 Birleşik Arap Emirlikleri hem de Suudi Arabistan'ın Hürmüz Boğazı'na alternatif oluşturan yeni petrol boru hatları kurup hizmete açtığı. Financial Times gazetesinin haberine göre, bu durumun yaptırım baskısı altındaki İran'ın Hürmüz Boğazı’nı kesme tehditlerinin karşı güçlü bir altarnatif. Hedef İran etkisini azaltmak. İran, son aylarda pek çok kez Basra Körfezi'nden petrol ticareti için kilit bir geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunmuştu.

FT, "İran'ın petrol üretimi Amerika ve Avrupa’nın yaptırımları yüzünden son 20 yılın en düşük düzeylerine geriledi. Yeni hatlar boğazı bypass eden boru hattı kapasitesini ikiye katlayarak günde 6,5 milyon varile yükseltecek. Bu da her gün Hürmüz'den geçen 17 milyon varilin yaklaşık yüzde 40'ı demek." diyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin açılışını yaptığı boru hattı Abu Dabi yakınlarından, doğuda Fuceyra limanına uzanıyor. Suudi Arabistan ise Basra Körfezi yakınından Kızıldeniz kıyısındaki Yanbu'ya uzanan doğu batı doğal gaz hattını, petrol hattına dönüştürmüş. Gazete bir Suudi yetkilinin “hazırlıklı olmak istiyoruz. Hat bize esneklik kazandırıyor" sözlerini aktardı.

http://www.caferider.com.tr/suudi-arabistan-petrolunu-batinin-emrine-sundu_h6717.html