20-07-2012 tarihinde eklendi
Tatar Müftüsüne Suikast
Suikast bilgisine 1 milyon ruble ödül

Tataristan Müftüsüne Suikast Girişimi 

Çarşamba sabahı, otomobilin patlamasıyla Tataristan müftüsü İldus Fayzov yara alırken, Tataristan Müslüman Ruhani Kurulu’nun bir başka üst düzey üyesi Valiulla Yakubov evinin yakınında kurşunlanarak öldürüldü. Her iki din adamı da geleneksel İslam yolunu tercih ediyorlardı ve Tataristan’da dini aşırılıklarla mücadeleleriyle tanınıyorlardı.

Savcılar, Tataristan Müftüsüne saldırı ve vekilinin öldürülmesiyle ilgili birkaç seçenek üzerinde duruyorlar. Ancak savcılar, esas nedenin dini yetkililerin görevleriyle ilgili olduğunu düşünüyorlar. Gözlemciler, yaşananların yeraltındaki Vahhabiliğin meydan okuması olarak değerlendiriyorlar. Ancak olayların, hac ziyaretlerinde yeni uygulamalarına karşı hacıların itirazlarıyla ilgili olabileceği de düşünülüyor.

Rusya Başkanı Vladimir Putin, kolluk kuvvetlerinin Kazan’da Müslüman dini yetkililere karşı suikastın sorumlularının bulunması ve cezalandırılması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı konusunda vatandaşları temin etti. Putin, Kazan’da meydana gelen olağanüstü olayların, ülkedeki durumun ideallikten uzak olduğunun göstergesi olduğunun altını çizdi.

 

Dün Tataristan belediye birimleriyle acil bir video konferansı gerçekleştiren Tataristan Başkanı Rustam Minnihanov, Tataristan Müftüsü İldus Fayzov’a suikast ve onun yardımcısı Valiulla Yakupov’un öldürülmesi ile ilgili bilgi verenlere 1 milyon ruble ödül verileceğini açıkladı.

Minnihanov, ayrıca Tataristan yönetimi ve güvenlik birimlerinin ekstremizmin (aşırılık) artmasına yardımcı olanlara karşı en katı önlemlerin alınacağını söyledi ve “Tataristan her zaman geleneksel İslam’a uydu ve bu ileride de böyle devam edecek. Ekstremizmin oluştuğu bölgelerdeki idari yöneticiler de cezasız kalmayacaktır” sözlerini sarfetti.

Dün sabah Kazan’da kimlikleri bilinmeyen kişiler direksiyon başında Tataristan Müftüsü İldus Fayzov’un bulunduğu Toyota Land Cruiser marka otomobile karşı bombalı saldırı düzenledi. Bu saldırı sonrası Tataristan Müftüsü iki ayağı kırıldı ve çeşitli yerlerden yaralandı. O, Cumhuriyet Merkez Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Burada kendisine ameliyat yapıldı ve doktorlar, şu anda durumunun sabit ve istikrarlı olduğunu, hayati tehlikesinin bulunmadığını bildirdiler.

Neredeyse aynı anda şehrin diğer bir kısmında trajik bir olay daha yaşandı. Kimliği bilinmeyen bir kişi, evinden çıkan 64 yaşındaki eski Tataristan Müftü Yardımcısı Valiulla Yakupov’a silahla ateş açtı. Yakupov, hastaneye kaldırılmadan aracının içerisinde yaşamını yitirdi.

Gerçekleşen bu olaylar sonrası Kazan güvenlik birimleri şehirdeki güvenlik önlemlerini arttırdılar.

http://www.caferider.com.tr/tatar-muftusune-suikast--_h6753.html